България не може да забрани вноса на олио от Украйна. Остават разрешени и украинският мед, захар и пилешко.

В петък късно вечерта вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи в "Туитър", че е постигната "принципна договореност" с България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, която отговаря на тревогите както на техните фермери, така и на Украйна.  Валдис Домбровскис КАДЪР: Туитър/@VDombrovskis

Валдис Домбровскис КАДЪР: Туитър/@VDombrovskis

Какво всъщност бе договорено?

Петте държави, сред които и нашата, обявиха, че търпят вреди от безмитния внос на украинското зърно и след фермерски протести наложиха една след друга временната му забрана, което предизвика категорична реакция от Брюксел, че никоя членка не може да определя сама подобна политика. В крайна сметка постигната в петък договорка е страните да бъдат допълнително обезщетени, в замяна обаче България и останалите 4 държави се съгласяват вносът на украински храни в ЕС да продължи без обмитяване и през следващите 12 месеца.

Първоначалният мораторуим, за който взе решение служебният кабинет на Гълъб Донев, няма да може да действа два месеца. Според постигната договорка трябва да го вдигнем на 5 юни.

Освен за пшеница, временната забрана важи за украинска царевица, рапично семе и слънчогледово семе, срещу което България, Полша, Унгария и Словакия ще отменят наложените от тях едностранно забрани за внос на украински храни. Те ще трябва да премахнат и ограниченията върху транзита на украински храни.

На 19 април българското правителство взе решение да забрани временно вноса на 20 вида украински храни, сред които мед, вино, мляко, яйца, птиче месо и др. Съгласно договореността с Брюксел сега то трябва да бъде сведено само до четирите стоки, за които се съгласи Европейската комисия.

По Великден се създаде истерия заради украинските яйца на пазара и се наложи контролните органи да направят специални проби за евентуално радиоактивно заразяраве, каквито слухове се тиражираха в социални медии и по други канали. Всички проби показаха, че яйцата са чисти и пресни.

Петте държави не са успели да убедят ЕК да разшири забранителния списък с още осем стоки, за които настояваха, включително мед, захар, птиче месо и яйца.

От първоначалното предложение на Европейската комисия, по което беше преговаряно, е отпаднала и забраната за внос на слънчогледово масло. Вносът му обаче ще бъде наблюдаван от ЕК и ако количеството му застрашаващо се увеличи, петте държави ще могат да задействат предпазна клауза, като поискат да бъде добавен към забранените стоки.

Брюксел вади още 100 млн. евро от кризисния си земеделски резерв за обезщетение на земеделците в България и останалите 4 държави. Това се прибавя към вече отпуснатите 56 млн., които бяха разпределени между България, Полша и Румъния.

Досега София получи 16.75 млн. евро и разрешение да удвои сумата, ако тя се окаже недостатъчна. Зърнопроизводителите у нас обаче недоволстват, че ако помощта се раздели на броя им, се получават смешни пари на декар, които не решават проблема им. Освен това нямало начин да продадат скъпото си зърно, останало от миналата година по складовете, за месец, два или дори три.

Също в "Туитър" шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че сделката "запазва както експортния капацитет на Украйна, така че тя да продължи да изхранва света, така и поминъка на нашите фермери".