Световната банка ще представи днес нова методология за оценка на бизнес климата в 180 страни по света, след като смущаващи разкрития за нередности в данните и фаворизиране на Китай я принудиха преди две години да сложи край на класацията "Дуинг бизнес" (Doing Business), предава Ройтерс.

Банката посочи, че пилотното издание на новата годишна класация, наречена "Бизнес реди" (Business Ready), ще бъде публикувано през пролетта на следващата година и като начало ще обхване 54 държави от Азия, Латинска Америка, Европа, Близкия изток и субсахарска Африка.

През следващите две години ще има допълващи доклади с включването на нови страни, като междувременно банката ще изчисти и изглади методологията си и ще подсили новия проект, чиято цел е да помогне на страните да привличат инвестиции и подобряват трудовия си пазар и производителността, за да ускорят икономическото си развитие, пише БТА.

"Бизнес реди" подобрява и променя предишния проект на Световната банка - "Дуинг бизнес". Той се основава на по-балансиран и прозрачен подход при оценяването на бизнес и инвестиционния климат в определена страна", се посочва в съобщение на банката. Според главния икономист на Световната банка Индермит Джил новият подход дава възможност за "по-пълно и по-ясно измерване на инвестиционния климат на страните, което е крайно необходимо на глобалната икономика в условията на общо забавяне".

"Бизнес реди" е изготвен съобразно препоръки от експерти на Световната банка, правителства, частния сектор и представители на гражданското общество и за пръв път включва и правата на работниците съобразно изискванията на Международната организация на труда. Индексът освен това признава, че регулацията може да има положителни страни.

Световната банка отмени класацията "Дуинг бизнес" през септември 2021 г., като се позова на вътрешен одит и независима проверка, установили, че високопоставени представители на банката са притискали служители да променят данни, за да фаворизират Китай. Установени са били и проблеми с данните, подобрили позицията в класацията на редица страни, сред които Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.