От получените пари по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 2,7 млрд. лв. най-много разплащания има към софийското метро. 

Това стана ясно от думите на вицепремиерът Атанас Пеканов по време на изслушването му в парламента.

Той беше извикан по искане на БСП, за да информира депутатите дали се върви в посока изпълняване на решението на 48-ия парламент, който задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика.

"Както знаете, България получи първият транш на парите през декември, благодарение на служебният кабинет. Средствата се използват по договорите, които Министерството на финансите е сключило с другите министерства", посочи Пеканов. 

Той обясни, че парите се изплащат, когато видят готови проекти и заяви, че няма риск средствата да не отидат по предназначение, като благодари на "Метрополитен", за добре свършената работа.

Напредък с преговорите има, представени са проекти,  чакаме оценката на ЕК, която ще отговори през следващите седмици. Ще запазим централите, но пълната отмяна на реформата, без други поети ангажименти за запазване на декарбонизация на енергийният сектор, води до риск да изгубим много средства, припомни вицепремиерът. 

Депутът от ДПС Станислав Анастасов попита, какво ще се случи с допълнителните 1 млрд. лева по новият механизъм REPowerEU, които са отредени за България. 

С оглед на новата геополитическа ситуация, страните членки могат да кандидатстват и да получат допълнителни средства към своите национални планове за възстановяване. 

Пеканов посочи, че парите ще бъдат усвоени,трябва да се изготвят проекти и да се представят на Брюксел. Работело се и в тази посока, и се очаква юни вече да имаме окончателен отговор. 

"Този процес върви успоредно с процеса по предоговярането на ПВУ, тъй като това беше изрично настояване на ЕК - двата процеса да вървят заедно", каза вицепремиерът. 

От "Възраждане" поискаха да знаят за подробности относно екипите, които преговярат с ЕК. 

От страна на България участва вицепремиера, той координира целият механизъм, на тези преговори отчитаме приетите закони, дали инвестициите се движат по правилния начин, дали отворените програми също се движат в правилна посок, посочи Пеканов.

Експерти от Министерството на енергетиката също, те са ключови в преговорите. 

Вицепремиерът увери, че са включени всички важни страни. Експерти от ЕСО, синдикати също са присъствали в Брюксел по покана на енергийният министър Росен Христов.

От "Промяната" отбелязаха, че липсва всякаква прозначност относно напредъка по предоговярането, но Пеканов бе категоричен, че прозначност има, и добави: "опитваме се да информираме всички страни".