С началото на индустриалната революция много професии се почувстваха застрашени от изкуствения интелект. Хората се страхуват, че машините ще вземат работните им места. С появата на изкуствения интелект заплахата става все по осезаема, но могат ли наистина роботите да заменят хората навсякъде? 

Доклад на Goldman Sachs от март 2023 г. сочи, че изкуственият интелект може да върши едва една четвърт от работата, която в момента се извършва от хората. В доклада се отбелязва още, че в Европейския съюз и САЩ 300 милиона работни места могат да бъдат загубени заради автоматизацията. 

За щастие не всички новини са лоши. Експертите успокояват, че все още има неща, на които изкуственият интелект не е способен. Това са задачи, които изискват ясно изразени човешки качества, като например емоционална интелигентност и нестандартно мислене. 

"Има три категории, които не са застрашени от ИИ в обозримото бъдеще. Първата е творческата работа, която не е шаблонна. На един компютър ще му бъде по-трудно да предложи нови идеи, отколкото на един човек", смята Мартин Форд, автор на книгата "Управлението на роботите: как изкуственият интелект ще промени всичко". 

Това все пак не означава, че всички творчески професии са в безопасност. Едни от най-застрашените от изчезване са тези, свързани с графичния дизайн и визуалното изкуство. 

"Има известна сигурност в други видове творчество. Например в науката, медицината, правото, хората, чиято работа е да измислят нова правна или бизнес стратегия. Те не могат да бъдат изместени от ИИ", каза още Форд. 

Втората безопасна категория са професиите, които изискват сложни междуличностни отношения. Например медицинските сестри, бизнес консултантите и разследващите журналисти. 

"Това са професии, при които е необходимо много дълбоко разбиране на хората. Мисля, че ще мине много време, преди изкуственият интелект да има способността да изгражда взаимоотношения", коментира авторът. 

Третата безопасна зона, според Форд, са професиите, които наистина изискват голяма мобилност, сръчност и способност за решаване на проблеми в непредсказуема среда. Много професии в сферата на търговията - електротехници, водопроводчици, заварчици и други подобни - попадат в тази група.

"Това са професии, при които постоянно се сблъсквате с нови ситуации", добавя той. "Те вероятно са най-трудни за автоматизиране. За да се автоматизират такива работни места, ще ви трябва робот от научната фантастика".

Въпреки, че хората от тези категории имат по-големи шансове да запазят работните си места, изкуственият интелект вероятно ще навлезе в тези професии до някаква степен. Според доцента по икономика Джоан Сонг повечето работни места, независимо от индустрията, ще бъдат автоматизирани от технологията.