Да поддържате постоянна температура у дома е винаги комфортно, но сметките за ток от климатика могат да бъдат доста солени. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да пестите електричество, като в същото време ще се чувствате прекрасно в стаята си.

Изберете точния климатик

Различните климатици са проектирани така, че да затоплят или охлаждат определен обем. Ако сложите климатик с по-малка мощност в стаята си, това ще повиши разхода му на енергия, като в същото време ще понижи ефективността му.

Ако трябва да затопляте или охлаждате няколко стаи, по-икономично е да вземете няколко малки климатика и да дръжте вратите на стаите затворени, вместо да използвате един голям и да държите вратите отворени.

Важно е също така да прегледате енергоефективния клас на климатика, който сте харесали. Колкото по-висок клас е уредът, толкова по-малка консумация на електричество ще има, като в същото време ефективността на затоплянето и охлаждането ще остане висока.

Сменяйте филтрите два пъти годишно

Филтрите на климатика трябва да се почистват веднъж месечно, но още по-добре е да ги сменяте на всеки 6 месеца. Важно е също така да използвате филтри с високо качество. Добрите филтри могат да улавят до 90% от частиците с размери до 0,3 микрона, тоест пречистват въздуха в стаята от прах, косъмчета от домашни любимци и замърсявания. Освен това, когато филтърът е замърсен или запушен, това води до затрудняване на работата на климатика и може да повиши консумацията му с 5 до 15%.

Използвайте термостат

Умните термостати се появиха сравнително скоро. Това са устройства, които измерват температурата в стаята и могат да контролират работата на климатика. Управляват се с приложение на мобилния телефон или таблет и могат да вършат наистина много полезни неща, без вашето пряко участие. Умният термостат може например да разбере кога няма никой вкъщи и да намали климатика; да проверява нивата на влажност и да спира уреда, за да го защити, ако са твърде високи; да го включва и изключва в предварително зададени от вас часове и да поддържа различни температури в различни зони и др.

По-стара технология използват програмируемите термостати, на които можете ръчно да зададете час за включване и изключване на климатика. Тяхното предимство е преди всичко по-ниската цена, както и по-лесното инсталиране и боравене с устройството, а резултатите са също толкова добри.

Изключвайте климатика, когато сте навън

Ако по цели дни не сте си у дома, по-икономично е да изключвате климатика. Ако се тревожите, че ще се приберете в неприятно студена или гореща стая, купете си програмируем термостат, който да включва климатика 30 минути преди да се върнете у дома. Това може да намали консумацията на електроенергия с до 20%.

Непременно изключвайте климатиците, когато сте във ваканция дори само за уикенда. Така ще похарчат до 40% по-малко електричество, отколкото ако ги оставите включени и намалени.

Използвайте нощен режим

Освен че е по-здравословно да спите в хладна стая, сметките ви за ток ще намалеят значително, ако използвате специалния икономичен SLEEP режим на климатика. Ако няма такъв, можете да понижите зададената температура през зимата или да я увеличите през лятото, за да постигнете по-ниска консумация на електричество.