Министър Стоянов представи макропоказатели, според които ефектът върху българската икономика от европейските санкции, срещу Русия, не е съществен.

"Мога да уверя, че при обсъждането на всеки пакет санкции срещу Русия,  Министерството на икономиката правят прогнози и отчитат какъв бил ефектът от този санкционен пакет. Където виждаме, че икономиката може да бъде засегната сериозно сме взели отношение, пример е постигнатата дерогация", обясни министърът на икономиката Никола Стоянов по време на изслушване в парламента. 

Искането за неговото изслушване е от ПГ на "Възраждане" относно съдържанието на включените в 11-ия пакет санкции спрямо Русия, и подробен анализ по сектори на всички наложени санкции до този момент с въздействието им върху българската икономика. 

По думите на министъра по сектори е рано да се каже какви са ефектите от санкциите. Те са въвеждани от края на февруари насам и при всички тях важи правилото, че договорите, сключени преди въвеждането им, продължават да действат до изпълнението им, каза Стоянов.

Трябва да мине доста повече време, за да може да се види реалният ефект от тези санкции върху българската икономика, заяви министърът.

"11-ия пакет санкции е обект на преговорите между страните - членки и позициите по него предстоят да бъдат уточнени. Моля да имате предвид, че голяма част от съдържащата се информация, относно обсъжданията за 11-и пакет санкции е чувствителна по своя характер, и не може да бъде споделена публично в пленарна зала" обясни Стоянов.

Мога да ви уверя, че както досега ще направим всички действия за максимална защита на националният интерес на страната. 

До този момент сме участвали солидарно в досегашните санкции на ЕС спрямо Руската федерация, които се  правят с цел да ограничат възможностите и ресурсите за продължаване на агресията в Украйна. Всяка икономическа санкция е принудителна промяна в международната търговия и носи риск от неблагоприятни последици, както за икономиката на санкционираният така и за санкциониращия, смята министърът.

Ние сме съпричастни с украинският народ, същевременно проявявайки своята солидарност към европейските партньори, ние винаги сме устоявали на първо място българският интерес.

Стоянов посочи, че ако нашата икономика бъде отслабена или засегната, това не би помогнало за прекратяване войната в Украйна, а напротив би отслабила целият ЕС.

"България поиска да се наложи индивидуален подход при налагане на определени санкции към Русия.
Направеният секторен анализ показва, че вноса от Русия на природен газ и нефт за последните 5 години, заема относително голям дял от общият внос на тези продукти в страната", заяви Стоянов.

От 68-88% за природен аз и 62-79% за нефт.

Това прави българската икономика силно зависима от Русия, затова бих определил като ключово постигнатото -  две дерогации в тази област, това е много важно за българската икономика, каза министърът.
Той припомни, че на база на дерогацията, днес горивата в държавата са едни от най-евтините в Европа. Но не трябва да забравяме, че тя е с определен срок - до 31 декември 2024 г. и добави: "Това е време, което трябва да бъде пълноценно използвано".

Никола Стоянов даде и още макропоказатели на България от началото на военният конфликт в Украйна и след налагането на новите санкции.

През 2021 г. БВП на държавата е нараснал с 7,6% на годишна база, през 2022 г. БВП нараства с 3,4% спрямо предходната.

През 2022 г. бруто капиталообразуването е на стойност 23,6 млрд. лв. и нараства с 2,7% спрямо предходната година.

Чуждестранните инвестиции са на стойност над 4,6 млрд. лв, като нарастват на годишна база с малко над 50%.

Положителните тенденции за развитие на икономика се запазва и при външната търговия

През 2021 г. износът нараства с близо 25% на годишна база, а през 2022 г. с малко над 36%. България е на първо място по износ в целият ЕС за миналата година, посочи министърът.

През 2022 г. се отчете и ниска безработица от 5,2%, върнаха се нивата на заетостта от преди ковид кризата
Заплатите през 2022 г. са нараснали с 11,4%, добави Стоянов.

Според макроданните, представени от министърът, ефектът върху българската икономика от европейските санкции върху Русия не е съществен.

"Вярвам, че всички ние искаме войната да приключи много бързо и да се върне световният мир. Дотогава ще сме изправени пред серия от избори, които няма да бъдат лесни", добави той.