Регулаторът за пътна безопасност на САЩ призовава за незабавно изтегляне на 67 милиона автомобили, които са оборудвани с въздушни възглавници, които потенциално могат да експлодират при катастрофа. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) пише това в официално писмо до компанията, която произвежда еърбеговете.

В най-малко девет случая при задействане въздушните възглавници те са се спукали (от 2009 г. до миналия март) и са довели до редица наранявания и до два смъртни случая, пише NHTSA. При разкъсването на еърбега могат да се изстрелят метални части.

Компонентите за въпросната система се използват от различни автомобилни производители, включително General Motors, Volkswagen и Hyundai. General Motors вече изтегля един милион автомобили, произведени между 2014 и 2017 г., които са оборудвани с въпросните аербегове.

Службата за безопасност на пътя разследва спукани въздушни възглавници повече от 15 години.

Системите за надуване на въздушните възглавници са произведени от ARC Automotive, Inc., компания със седалище в Ноксвил, Тенеси. В отговор на NHTSA от ARC уверяват, че ще продължат да сътрудничат на разследването, но отхвърлят предварителното заключение на агенцията.

ARC Automotive също има завод в Македония от 2015 г. Не е известно обаче дали въпросните проблемни въздушни възглавници се произвеждат и там.

Не за първи път се провежда мащабно изтегляне поради проблеми с безопасността на въздушните възглавници. През последните години това се случва обикновено с автомобили, оборудвани с въздушни възглавници от вече фалиралата Takata. В световен мащаб около 100 милиона превозни средства трябваше да бъдат проверени, което е и най-голямото изтегляне в сервизите досега.