Количеството паста, произведено на планетата, се е увеличило 2 пъти за 20 г., а опаковките нанасят огромни щети на околната среда

Със сигурност сте се колебали кой вид паста да изберете от огромните “макаронени” щандове в супермаркета – звездички, спирали, по-къси или по-дълги тръбички, буквички, сърчица... Каквото и да вземете, истината е една - всички имат едно общо нещо помежду си. И това не са цветът и вкусът, а странността на формите.

Замисляли ли сте се какво води това след себе си? Неефективно използване на пространството в опаковката! Оказва се, че заради непрецизното обмисляне на формата на пастата се използва повече материал за опаковане, а това води и до разхищение на ресурси за опаковане и транспорт и до замърсяване на планетата.

До тези изводи са стигнали учените от изследователския университет “Карнеги Мелън” в Питсбърг, Пенсилвания. Затова те се заели научно да пресметнат има ли форми на любимото тестено изделие, които ще се сместват по-добре в опаковките. Идеята е не само да се намали количеството найлон и картон, използвано при опаковането на пастата, но също и броят на камионите, които я превозват, а с това – транспортните разходи и вредните емисии.

Проучвавето на американските учени, публикувано в сп. Science, показва, че на помощ идва не просто обикновено хрумване, а сериозна наука като геометрията.

Учените от Morphing Matter Lab, водени от Лининг Яо,

разчертали различни форми на паста, за да изчислят с формули къде т.нар. Гаусова крива има най-ниска стойност и къде – най-висока

Изследователите направили и компютърна симулация, за да отчетат разликата между формите на пастата. Опитали различни дизайни, включително спирали, мидички, тръбички и дори кубчета. След като се спрели на няколко научно доказани ефективни форми, те ги подложили на реален тест чрез сваряване и стигнали до извода кои са формите, които са най-щадящи към количеството опаковъчен материал, нужен за целта.

Според Лининг Яо, цитирана от сп. Inverse, пастата, която се поддава на плоско опаковане, може да намали загубеното пространство в опаковката с 60%.

Изследователите смятат, че тяхното проучване е само началото на подобни пресмятания и че техният геометричен подход може да се използва за по-ефективни форми, а значи – и по-щадящи планетата опаковки и на други продукти. Освен това може да се използва за проектиране на по-сложни форми на пастата за по-специални поводи. Например

в суха форма парче от паста може да изглежда като най-обикновено кръгче, но когато се свари, може да се превърне в роза

Все пак учените установили, че при потенциалното проектиране на формата на пастата има някои ограничения. Едно от тях е материалът, от който се приготвя. Тестото е сложен материал. Различните производители могат да работят с различни пропорции на вода, нишесте, глутен, фибри и мазнини. Автентичното италианско тесто за паста например трябва да бъде направено само от брашно от грис и вода. Казано на математически език, тестото има променливи, нелинейни свойства, което прави трудно предвидимо как ще се държат различните видове паста извън лабораторията. Засега липсва по-детайлен анализ в тази посока, а опитите на учените са сведени до геометрични фигури с нулева Гаусова кривина. Затова изследователите от “Карнеги Мелън” препоръчват да се направят повече количествени модели на оценка, за да се види какво би се случило с други материали.

Всичко, казано дотук, може да изглежда смешно, дори дребнаво, но всъщност не е.

Пластмасовите и найлоновите

опаковки от храна са едни от най-съществените замърсители на природата,

показва проучване на американската Агенция за защита на околната среда (EPA). Колкото повече се търси и произвежда някоя храна, толкова повече опаковки са необходими за нея.

Е, има ли някой, който да оспори, че пастата е един от най-произвежданите хранителни продукти в световен мащаб? Ето няколко цифри като доказателство - през 2019 г. в света са произведени близо 16 милиона тона паста — около 2 пъти повече в сравнение с преди 20 години. Това прави също толкова опаковки повече. А те гълтат колосални емисии за производство, транспортиране, съхраняване и прерабока след изхвърляне и нанасят ужасни щети на планетата. Затова изследователи от цял свят търсят стратегии да се справят с проблема и да редуцират опаковките. Една от тях е ефективната форма на храните, което може да намали материалите за опаковане и изследването на американските учени е доказателство за това.

Все още

не е ясно какво мислят за новата идея мастър шефовете

Те имат съществена причина да държат на триизмерната (3D) паста. Тя носи по-различно усещане в устата, защото поема по-добре различните подправки и сосове. Освен това обемната паста е по-малко чуплива от плоската по време на транспортиране.

Изследователите, изглежда, са запознати и с тези гласове и вече са започнали да търсят решение на въпроса. Например да се разработи подходящ механизъм, който позволява на плоската паста да се преобразува в 3D форми по време на готвене.

И така - вярвали ли сте, че докато ядете любимите си фетучини, фусили, фарфале или пене, някой мисли как да оптимизира формата им, защото е стигнал до следния сложен извод: “Параметрите на страничен ъгъл, междина, ширина и дълбочина (на пастата) влияят върху кинетиката на дифузията и преобразуващите поведения, които са критични за дизайна...” Време е да опитате да преглътнете спокойно. Но изглежда, това ни чака...

Изследователите от “Мелън” смятат че новите по-ефективни форми на пастата, в частност и на храната като цяло в бъдеще могат да намалят опаковките с близо 60 на сто. Достатъчно е храната да се “намести” по-добре в опаковката, за да се намали излишното пространство.

Различните варианти на смачканите макарони, за да пестят място в опаковката и колко време им е нужно да станат отново триизмерни.
СНИМКА: MORPHING MATTER LAB, УНИВЕРСИТЕТ КАРНЕГИ МЕЛЪН
Различните варианти на смачканите макарони, за да пестят място в опаковката и колко време им е нужно да станат отново триизмерни. СНИМКА: MORPHING MATTER LAB, УНИВЕРСИТЕТ КАРНЕГИ МЕЛЪН