Котировките на петрола леко поевтиняха по време на днешната сутрешна азиатска търговия, тъй като инвеститорите останаха предпазливи, след като данни показаха изненадващо покачване на запасите от суров петрол в САЩ. Това предизвика опасения относно търсенето на фона на по-слабите от очакваното икономически показатели от страна на икономиките на САЩ и Китай, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент, чиято цена е референтна за европейския пазар, намаляха с 3 цента до 74,88 долара за барел към 05:22 часа бълг. време.

Американският лек суров петрол загуби 2 цента до 70,84 долара за барел.

"Цените на суровия петрол остават високи, тъй като търговците на енергия просто не могат да се отърсят от опасенията за глобалното търсене. Въпреки оптимизма, с който се гледа на второто полугодие от годината по отношение на Китай, настоящата ситуация е твърде разочароваща", обясни Едуард Моя, анализатор в "Оанда корпорейшън" (Oanda Corporation).

Според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт, запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с около 3,6 милиона барела през седмицата, приключила на 12 май. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от 900 000 барела.

По-късно днес се очаква официалното обявяване на данните за американските петролни запаси.

Преговорите за повишаване на тавана на дълга на САЩ също продължават да тревожат пазара. Министерството на финансите на САЩ изчисли, че страната ще изпаде в дефолт още на 1 юни, ако Конгресът не увеличи заложения дългов лимит.

Междувременно китайското промишлено производство и растежът на продажбите на дребно през април са били по-слаби, отколкото се очакваше, което предполага, че икономиката на азиатския гигант е загубила от инерцията си в началото на второто тримесечие.