Служители на компания за производство на безалкохолни напитки в Източна Германия излязоха на стачка, защото повече от 30 години след падането на Берлинската стена и обединението на страната техните заплати все още са значително по-ниски от тези на колегите им, работещи в Западна Германия, съобщи Асошиейтед прес.

Седемдесет служители на компанията "Валдквел" (Waldquell) в град Шмалкалден, федерална провинция Тюрингия, напуснаха работните си места, спирайки производството на напитки като минерална вода, лимонади и "Вита Кола" за няколко часа, информира ДПА.

Според синдикален представител служителите в момента изкарват по 195 евро (211 долара) на месец по-малко, отколкото колегите си, работещи в компанията майка на "Валдквел" - "Хасия" (Hassia), в провинция Хесен, Западна Германия, като същевременно трябва да работят по два часа повече на седмица, предаде БТА.

В допълнение, компенсиращият ефектите от високата инфлация бонус, който беше предложен на служителите на "Валдквел", е бил с почти 1000 евро по-малък, отколкото в компанията майка.

След обединението на Германия през 1990 г., заплатите в бившата комунистическа източна част на страната бяха много по-ниски, отколкото в западната. Въпреки усилията за изравняване на доходите, служителите в бивша Източна Германия все още изкарват по-малко пари и имат по-нисък жизнен стандарт.