Предлагането на евтини електрически автомобили в Европа ще расте бързо. Но е трудно да се очаква, че това ще са коли, които ще се произвеждат в Европа, е мнението на шефа на Stellantis Карлос Тавареш. Недостатъците в структурата на разходите спрямо Китай и други страни са непреодолимата разлика, според португалецът.

На симпозиума CAR в Бохум директорът на четвъртата по големина автомобилна компания в света обеща модел на концерна, който ще струва под 25 000 евро. Най-евтиният електрически автомобил на групата в момента е Fiat 500, която струва около 30 000 евро. Stellantis има в портфолиото си марки като Opel, Peugeot, Citroen, Fiat и Jeep.

Причината, че европейските електрически коли са по-скъпи от китайските според Тавареш са са твърде високите разходи, които носят риска автомобилната индустрия да се изнесе от Стария континент. Тогава Европа ще се трансформира от индустриално място, в място за китайски и американски коли. Той не смята протекционизма или връщането на вноса от страни с ниски заплати за решение. Вместо това Европа трябва да приеме конкуренцията – и да работи по-усърдно или поне по-умно.