Една от най-големите китайски компании за производство на автомобили и автобуси - BYD (Build Your Dreams), ще строи завод в Европа за електрически коли. Марката вече продава автомобилите си на ток на Стария континент, но иска не само да ги внася, ни и да ги произвежда тук. Според специалистите това е смело решение, защото досега китайските производители на автомобили се конкурират с европейските с по-достъпните си цени благодарение на по-ниските производствени разходи в собствената им страна.

Според френското издание Les Echos BYD преговаря с представители на френското правителство за възможна фабрика в страната. Другите варианти пред китайският автомобилен гигант били Германия и Испания. Това няма да е първата европейска фабрика на BYD - фирмата произвежда автобуси и камиони в Унгария от 2017 г.

Преди 10 години BYD подписа договор с българската компания "Булминерал" за строеж в Брезник на завод за сглобяване на електрически автобуси и коли. Новото предприятие ще се казваше Motors Auto Group.

Съвместното дружество, половината от което е собственост на китайската компания, а другата от българската енергийна компания, трябваше да произвежда между 40 и 60 електрически автомобила на ден.