Европейската комисия обяви днес, че се надява да приеме до лятото нова законова рамка за трансфер на лични данни на европейски потребители към САЩ, предаде Франс прес и БТА. Тази стъпка стана още по-належаща след рекордната глоба, наложена на "Мета" (Meta).

"Мета" бе глобена с 1,2 милиарда евро за това, че е трансферирала лични данни на европейски потребители на "Фейсбук" (Facebook) към САЩ в нарушение на европейските правила.

Ирландската комисия за защита на данните, действаща от името на ЕС, поиска от технологичната корпорация да спре всички трансфери "за пет месеца". Американската компания обяви намерението си да обжалва.

"Напът сме да финализираме защитна рамка (за трансфер на лични данни – бел. АФП) между ЕС и САЩ", заяви Кристиан Виганд, говорител на ЕК. "Надяваме се, че те ще са готови до лятото", добави той.

"Това ще гарантира стабилността и юридическата сигурност, които компаниите търсят, гарантирайки същевременно стриктната защита на личния живот на гражданите", каза той, добавяйки, че "договорените със САЩ гаранции, ще се прилагат за всички трансатлантически трансфери на данни".

Американският президент Джо Байдън и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен постигнаха принципно споразумение през март 2022 година за нов правен механизъм, който ще бъде ключов за цифровата икономика.

Предходните два механизма, които позволяваха на компаниите да трансферират данни на европейци към САЩ, бяха анулирани от правосъдните органи на Стария континент заради опасения за наблюдение от страна на американските служби.

ЕК е напът да вземе предвид становището на Европейския комитет за защита на данните за предложената нова рамка, която трябва да бъде одобрена от страните членки преди приемането на "решение за адекватност".

Има обаче голям шанс новата рамка да бъде оспорена в съда, заяви Макс Шремс, австрийски юрист и активист за зачитане на неприкосновеността на личния живот, по примера на предишни обжалвания пред Съда на ЕС.