Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов призова българските компании и научни организации да бъдат активни и да се възползват от възможностите, които се предоставят от Европейския фонд за отбрана. В "София тех парк" на откриването на национален информационен ден, министърът посочи още, че тези възможности са реални, предаде БТА.

По време на форума бяха дискутирани условията за подаване на проектни предложения от българските предприятия. Участие в него взеха представители на Европейската комисия, на научно-изследователските и браншови организации, на университетските и академични среди, и на бизнеса.

"Тези събития не са привличали толкова много интерес, колкото ни се иска. Те трябва да бъдат още по-популяризирани, така че да достигнем до по-голям брой научни организации и компании. Надявам се с това събитие да подпомогнем повече български компании да бъдат по-конкуренти при кандидатстването по Европейския фонд за отбрана", каза той.

По думите на министър Стоянов възможностите, които предлага Фондът, са много сериозни и даде пример с бюджета му, който само за периода 2021-2027 г. възлиза на 8 милиарда евро. По думите му 2,7 млрд. евро от сумата са за научни изследвания, 5,3 млрд. евро са насочени към продукти и технологии в сферата на отбраната. Само за тази година Фондът разполага с бюджет от 1,2 млрд. евро, като 72 млн. евро от средствата са насочени пряко само за малки и средни предприятия, а 41 млн. евро са определени за финансиране на разработки на т.нар. "революционни технологии".

Стоянов съобщи, че български компании участват с проекти за разработване на продукти и технологии в отбраната още от 2018 г., когато е основан Фондът. В периода от 2019 г. до 2021 г. с близо 130 млн. лв са финансирани 11 български компании, което поставя страната ни на 14-о място сред другите членки на Европейския съюз (ЕС). Все още се очакват резултатите за миналата година, каза икономическият министър, но по думите му за безвъзмездно финансиране са кандидатствали 25 компании и научни организации.

Министър Стоянов напомни, че през последните години ЕС е предприел редица инициативи за повишаване на конкурентоспособността и иновационния капацитет на отбранителната индустрия в него. Той заяви, че оглавяваното от него ведомство ще направи всичко възможно, за да популяризира тези възможности.

"Искаме да ви насърчим и сме готови да направим всичко от наша страна, така че да ви подпомогнем в този процес да сте по-конкурентоспособни, когато участвате за финансиране", обърна се той към гостите на форума и напомни, че в Министерството на икономиката и индустрията се намира националната точка за контакт. Компаниите и организациите могат да се обръщат към експертите и да задават всякакви въпроси относно процедурите за кандидатстване за безвъзмездна помощ.

БТА припомня, че Европейският фонд за отбрана е финансов инструмент на Европейската комисия за насърчаване на сътрудничеството между фирмите от ЕС в областта на отбраната, университети, научни институти и др. за увеличаване на капацитета на отбранителната промишленост.