С прогнози за повече туристи, с нови системи за сметосъбиране, контрол на водите и допълнителни паркоместа Приморско откри летния сезон на днешния 24 май, когато се отбелязва и патронния празник на града. За събитието край морето пристигна служебният министър на туризма Илин Димитров, който отново потвърди очакванията за силен летен сезон, съобшана БТА.

"Нашите прогнози показват, че туристите ще са между 5 и 7 на сто повече спрямо 2019 година. Всички плажове имат готовност да отворят на 1 юни, като уверенията на концесионерите са, че няма да има скок на цените на чадърите и шезлонгите, специално по Южното Черноморие. Те ще са същите като тези през миналата година. От тук нататък трябва да покажем качествен продукт. Знаете, че имаме рекорден брой плажове със "Син флаг"- 21 плажа и едно пристанище. Това означава, че ще имаме много работа и много туристи, които да посрещнем. Разбрах, че през това лято Приморско ще предложи нови неща като повече места за паркиране, подобрена система за почистване на града, система за мониторинг на водите. Нека не забравяме, че личното отношение към гостите е ключово и най-вече нека не забравяме, че в туризма не трябва само да се работи, той трябва и да се консумира. Бъдете здрави, честит празник и успешно лято", обяви Димитров.

На днешния празничен 24 май в Приморско бе и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за откриването на филиала за Спешна медицинска помощ. По думите му, той ще обезпечи грижата както за хората в региона, така и за туристите, които през летните месеци надвишават 90 000 души. В Спешния център на Приморско ще работят два екипа - един мобилен и един стационарен.

"Чувствам се щастлив да съм тук, тъй като нашият кабинет успя с огромни усилия да помогне Приморско да има филиал на Спешна медицинска помощ. Това не е само наша заслуга. Огромни усилия положи и областният управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова, както и кметът на Приморско д-р Димитър Германов. Пазете тези хора. Преди месец подписахме меморандум с общините Созопол, Приморско и Царево, болница "Пирогов" и Министерството на туризма за подсигуряване на допълнителни екипи през летните месеци. Филиалът осигурява грижа за цялото население през цялата година", каза д-р Меджидиев.

Той съобщи, че през следващата седмица нов филиал за спешна помощ ще бъде открит и в Сърница.