Вносът на руски петрол в България намалява. Това потвърди шефът на Агенция "Митници" Павел Геренски пред БНР

Страната ни все още се ползва с изключение от ембаргото, наложено от Европейския съюз заради руската военна агресия срещу Украйна. През 2021-а година делът на руския нефт у нас е бил около 45 %, коментира Геренски и изрази притеснение, че бюджетните прогнози са правени при цена от 82 долара за барел на сорта Брент.

"В България сорт Брент не се внася и не се очертава да се внася, защото е по-скъп. Нивата, на които се внася руски петрол, чийто внос намалява, са около 40 долара за барел, което е доста по-различно".

Агенция „Митници“ настоява да се облагат с акциз и течностите за електронни цигари, в които няма никотин, каза още Павел Геренски. По думите му това е практиката в Гърция, както и на повечето държави в общия европейски пазар. Директорът на приходната агенция изрази притеснението си, че този тип продукти се използват и от непълнолетни. Пазарът им е изключително голям, посочи Геренски.

"Мога да илюстрирам с един пример. В единичен случай бяха задържани в депо на територията на страната 30 000 литра течност за електронни цигари. Съдържанието на патрона с течност в една електронна цигара е 2 милилитра. Тук говорим за - грубо - 15 милиона дози".