"За пенсионерите специално бюджетът е автономен, за следващите 2-3 месеца не мисля, че ще има проблем с плащането, до времето за увеличението би трябвало да се вземе решение от Народното събрание, за да се направи трансфер към бюджета на НОИ", коментира в "Здравей, България" финансистът Любомир Каримански.

"На 11 юни продължава да действа старият закон, като се харчат разходи до размера на приходите и до тези, които са направени за същия период миналата година", коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му страната ни по принцип се справя добре с бюджета, но проблем е "фискалната вакханалия, която се случи миналата годината".

Според Стефанов държавата е дала твърде много стимули на бизнеса, а българския бюджет е зависим от ДДС и акцизи. "Има две опции - едната е удължаваме, а втората - да не забравяме, че има внесен бюджет от служебното правителство".

"Да не се фокусираме само върху 2023 г., да гледаме дългосрочната прогноза, трябва да отбележим какво ще се случва през 2024 и 2025 г.", подчерта Каримански. 

"Ако инфраструктурата например не се променя, то се оскъпява с напредване на годините. Държавните предприятия – ако не вземем 100% от дивидентите, какво правим в такъв случай?", добави той.

"Другият елемент е това, което видяхме в НОИ, има очакване за увеличаване на разходите. И при капиталовите разходи и по европейските програми има средства, които не са разходвани, а ако се разходват без да има какво да ги покрие, ще се увеличи дефицита", обясни Стефанов. Според него едни от проблемите е, че "по-скоро при служебното правителство нямаше реализиране на приходи".

"Това, което предлага ЕК е акредитиране на енергийните компенсации за бизнеса от 1 януари 2024 г. Компенсациите не се плащат от държавния бюджет, те се плащат от Фонда за енергийна сигурност, те нямат пряко влияние върху държавния бюджет", обясни Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България. "Компенсациите са важни на първи място за конкурентоспособността, ако не са предвидени такива, то производителите ще калкулират това в стоките и услугите си", заяви още той.