Пастата - смятана доскоро за сравнително евтина и лесна за приготвяне храна, се оказва, че е стигнала впечатляващи цени, показа проверка по магазините у нас.

Килограм спагети вече е между 6 и 8 лева, а някои видове талиатели струват и над 20 лева. Така те са вече по-скъпи от килограм свинско бонфиле например, а значителното увеличение на цените се оказва, че не засяга само Италия.

У нас тестените изделия през април са поскъпнали с повече от обичайното

- с 1,4% само за месец, след като преди това в продължение на половин година цените им не се променяха. Все пак най-високото им ниво беше в средата на миналата година, когато отбелязаха увеличение от 35%.

Поскъпването е необичайно на фона на падащата цена на пшеницата. Освен това до средата на тази година суровината, от която се произвеждат - брашното, е с 0% ДДС. Значително паднаха и котировките на газа и тока, които доскоро служеха като оправдание на производителите за липсата на поевтиняване.

Домакинствата в България слагат на масата различни видове паста не повече от 2 пъти седмично, показват изследвания на търговци и производители. Нямало определен период, през който потреблението на тези изделия да се засилва. Леко увеличение се наблюдавало през есента и зимата, а причината е, че хората по-често си остават вкъщи, а пастата се приготвя сравнително лесно и бързо.

Националната статистика пък отчете, че през първото тримесечие на тази година потреблението на повечето основни хранителни продукти на човек от домакинство намалява в сравнение със същия период на 2022 г.

Най-голям спад има в потреблението на хляб и тестени изделия,

в чиято категория е и пастата - от 19,2 на 18,6 кг. Статистиката обаче не посочва дали това се дължи на по-високите цени. Увеличава се потреблението на зеленчуци - от 12,4 на 13,4 кг, а без промяна остава потреблението на месни произведения, сирене, плодове и зрял фасул.