Цената на природния газ в Европа се понижи с 8,89 процента към 16:15 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата снощи. Това показват данните от последната актуализация на лондонската борса ICE към момента. Фючърсите за юни на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 25,31 евро за мегаватчас или малко над 271 долара за 1000 куб. метра.

Данните на най-голямата газова борса в Европа сочат, че толкова ниска цена на природния газ не е имало от 29 септември 2021 г., когато тя е била 25,17 евро за мегаватчас.

Тази сутрин борсата отвори на цена от 28,07 евро за мегаватчас, а снощи бе на равнище 27,78 евро за мегаватчас.

БТА припомня, че подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са пълни средно на 55,98 процента към 11 април, показват данните на специализираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI). Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 77,54 процента. Според данни на "Юропиън газ аналитикс" (European Gas Analytics) в Европа 62,10 процента от природния газ е втечнен природен газ (ВПГ). Данните на AGSI сочат, че по същото време миналата година газовите хранилища в ЕС са били пълни на 27,26 процента, докато българското на 16,11 процента.

Газовите резерви в Европа нарастват почти без прекъсване от седмици и са значително по-големи от съпоставимите стойности, отчетени за миналата година. Това се дължи на по-високото ниво на вноса на ВПГ, меката зима и постигнатите икономии на газ, най-вече в промишлеността, допълва ДПА.

Проверка на БТА показва, че по най-новите данни на AGSI, на 23 май европейските газохранилища са били запълнени на 66,5 процента, като 56,5 процента са от терминали за внос на втечнен газ.