„Ще има проблеми, но по-важното е, че не бива да се стига до това (да не бъде приет нов бюджет пред да спре удължаването на миналогодишния бюджет). Няма да има пари за всичко, което харчи държавата, защото сега тя харчи на дефицит, ако има ново удължаване на бюджета. На първо място е държавният дълг, след това са пенсиите и заплатите. Това заяви бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов пред "Нова нюз".

Запитан може ли за седмица да бъде предложен нов бюджет, той отговори: „Чудеса стават”.

Дацов цитира чл. 87 (от Закона за бюджета), който предвижда МС да предложи на парламента решение за извършване на плащанията с удължаване на срока. Това означава някои от плащанията да не могат да бъдат направени, каза той. А Министерството на финансите ще трябва да влезе на ръчно управление, обясни Дацов.

„Дефицитът се финансира с пари от дълг”, обясни финансистът.

„Имаме мнозинство от хора, които май не разбират как се живее животът. Някои от тях са включително представени от парламента. Проблемът е по-дълбок от това, което си говорим. Той е в социалните устои. Бюджетът е израз на политиката”, категоричен е Дацов.

Той спомена някои от политическите аспекти в последните дни – „появяват се хора, които ни уверяват в това как България може да живее изолирано. … Това, че някой е бил младши адвокат в една кантора, не значи, че е супер юрист. Влизайки в парламента, той си остава младши адвокат. Това, че някой е военен, не значи, че може да командва ВВС…. Като се забравят уроците на миналото, така се получава”.

Хората трябва да са достатъчно разумни, за да различават желанието от реалността, обясни той.

Припомняме, сега Бюджет 2022 действа до 10 юни. След това не е ясно как ще се определят публичните финанси на държавата.