Проблемите със системите за подпомагане на водача на Tesla са много по-големи от досега известните. Това показват вътрешните данни на компанията на милиардера Илън Мъск. От 2015 г. насам има над 1000 аварии, свързани с автопилота на американския автогигант.

Изтичане на данни с около 100 гигабайта вътрешна информация от компанията постави Tesla в деликатна ситуация. Според тях в последните години е имало повече от 1000 произшествия във връзка със системите за подпомагане на водача или т.нар. автопилот.

Гермаанският вестник Handelsblatt разполага с около 23 000 файла от "Тесла". Те включват поверителни документи, свързани с инциденти с автопилота на колите. Компанията не коментира изтичането на данни и поиска от вестника да изтрие записите. Бивш служител е изнесъл тайно информацията от компанията. Tesla обмисля правни действия.

Проблемите със системите за подпомагане на водача, описани в данните, са тревожни. Според Handelsblatt записите за опасения за сигурността са на повече от 3000 клиенти. 2400 души са с оплаквания за самоускоряване, повече от 1500 са имали проблем със спирачните функции, има 139 случая на аварийно спиране и 383 докладвани фантомни спирания поради фалшиви предупреждения за сблъсък.

Говори се, че дори е имало повече от 1000 инцидента в резултат на неизправности на усъвършенстваните системи за подпомагане на водача на Tesla. Периодът на оплакванията на клиентите е от 2015 г. до март 2022 г. Повечето от проблемите са възникнали в САЩ, но има и инциденти от Европа.