Изпадналата в затруднения швейцарска банка "Креди Сюис" (Credit Suisse) трябва да плати 926 милиона долара на бивш грузински премиер и милиардер за това, че е загубил част от състоянието си. Това е отсъдил съд в Сингапур, предаде Ройтерс, като това е една от най-големите победи в съда срещу банката.

Сингапурският международен търговски съд обяви, че подразделение на "Креди Сюис" е действало недобросъвестно и e пренебрегнало опазването на активите на Бидзина Иванишвили. Това е поредният удар по изпадналата в затруднено положение банка, която постигна съгласие да бъде придобита от Ю Би Ес (UBS)

"Креди Сюис" обяви веднага, че ще оспорва решението на съда.

Грузинският милиардер Иванишвили, който е бил премиер на страната от 2012 до 2013 година, е оставил 1,1 милиарда долара на съхранение в "Креди сюис трaст" (Credit Suisse Trust) през 2005 година, е научил съдът след изслушванията. Според адвокатите на Иванишвили пропуските на „Креди Сюис траст“ са довели до лошо управление и значителни загуби. В решение, публикувано днес, Сингапурският международен търговски съд отсъжда, че банката не е успяла да защити активите на Иванишвили, като не позволи на Патрис Лескодрон, съветник в "Креди Сюис траст" в Сингапур да има достъп до тях.

Лескодрон бе осъден от швейцарски съд през 2018 година за фалшификация на подписи на бивши клиенти, включително Иванишвили. Той призна, че е фалшифицирал сделки и е укривал загуби в схема, която му е донесла печалба от 10 милиона швейцарски франка. Лескодрон бе освободен през 2019 година, а през 2020 година се самоуби.

Сумата от 926 милиона долара, която "Креди Сюис" трябва да плати, ще бъде намалена със 79 милиона долара, които банката вече е платила през декември, предаде БТА.

"Решението на съда е погрешно и поставя на дневен ред много важни правни проблеми", се посоча в комюникето на швейцарската банка. "Креди Сюис траст" възнамерява да обжалва енергично решението“.

Банката обжалва и други съдебни решения, свързани с управлението на активите на Иванишвили.

През март 2022 година съд на Бермудските острови постанови, че на Иванишвили и семейството му трябва да бъдат възстановени щети за около 600 милиона долара от местното застрахователно подразделение на "Креди Сюис".