Компенсират топлофикациите за пропуснатите приходи през миналата година заради скъпо гориво

Цената на газа за юни може да бъде намалена допълнително и той да поевтинее с близо 15% спрямо май. Това заяви изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева на открито заседание в КЕВР в понеделник.

Компанията внесе заявление в енергийния регулатор на 11 май и в него предвиждаше поевтиняване с 11,5%, или мегаватчас да струва 68,63 лв.

От началото на този месец до 26 май обаче котировките на борсите са паднали с над 14 на сто, което предполага по-голямо намаление на цената за юни.

По време на заседанието стана ясно още, че газовото хранилище в Чирен е пълно 85,6% и всеки ден с изключение на неделя се нагнетява газ. Председателят на комисията Иван Иванов коментира, че за новия отоплителен сезон ще е запълнено 95%.

Ниските цени на газа, които се връщат на нива от лятото и ранната есен на 2021 г., обаче няма да се отразят на парното.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че към проекта за цени на топлофикациите е подходено балансирано. И допълни, че регулаторът вземал годишно ценово решение. А от юли миналата година имало месеци, в които цената на природния газ е била над 200 лв. за мегаватчас, като максимумът от 353 лв. се постигна през септември, припомни Иванов.

При определяне на цените на парното на 1 юли миналата година комисията е записала прогнозна цена за газа от 122 лв. Шефът на КЕВР даде пример с топлофикацията в София , която е купувала 3 пъти по-скъпо горивото, но го е фактурирала за потребителите с цена от 122 лв. Изчисленията на КЕВР показвали, че столичното дружество трябва да бъде компенсирано за тази разлика с 205 млн. лв. Иванов заяви, че това е причината да се задържа цената на топлинната енергия, а не да поевтинява.

Нямало да има и увеличение, въпреки че топлофикациите внесоха предложения за поскъпване, като за Велико Търново, Бургас и Плевен исканията бяха за покачване от 110 до 178%. Само дружеството в София планираше поевтиняване с 0,2 на сто. След анализи обаче КЕВР прецени, че разходите на дружествата изискват под 1% увеличение на цената.

По повод общите търгове на ЕС за купуване на газ Иванов каза, че комисията има положително отношение към тях. Заявките на българските компании, които са участвали, били удовлетворени 100%. Вероятно “Булгаргаз” ще участва в търгове за 2024 г.