Франция отваря първата гигафабрика за автомобилни батерии. Изграждането на голяма индустрия за батерии е важна част от плана на френския президент Еманюел Макрон за реиндустриализация на страната. Като част от това през следващите три години в северната част на Франция ще бъдат построени няколко завода.

Първата гигафабрика, която отваря врати днес в Били-Берклау, има дължина от шест футболни игрища. Производството на автомобилни акумулатори трябва да започне това лято, а продажбата им да стартира до края на годината.

Гигафабриката е собственост на Automotive Cells Company (ACC) с партньорство на френския енергиен гигант TotalEnergies, Mercedes-Benz и американско-европейския производител на автомобили Stellantis, собсвеник на марките автомобили като Peugeot, Citroen, Opel, Fiat и Chrysler.

Още четири фабрики за батерии са планирани през следващите години в същата част на Франция. Регионът трябва да се развие в "Долината на батериите“ - отговорът на европейската индустрия за електрически автомобили на Силиконовата долина в САЩ.