На тържествена церемония Анджей Гут-Мостови бе отличен с титлата „доктор хонорис кауза“ на Международното висше бизнес училище

Министърът на туризма д-р Илин Димитров присъства на тържествената церемония по удостояването на Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в министерството на спорта и туризма на Република Полша, с титлата „доктор хонорис кауза“ на Международното висше бизнес училище. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

На събитието присъстваха домакините Лена Гайдарска, президент на Международно висше бизнес училище, ректорът на МВБУ проф. д-р Георги Апостолов и заместник-ректорът д-р Стела Балтова, сред гостите бяха още заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, Николай Костов, туристическо аташе на България в Полша, както и експерти от Министерството на туризма в София.

В поздравителните си думи министър Димитров се обърна към своя колега Анджей Гут-Мостови, когото нарече приятел на българския туризъм и му благодари за ползотворното сътрудничество, за неговия принос в развитието на двустранните отношения и за желанието да споделя своя опит и да насърчава туристообмена между двете държави.

„Вярвам, че усилията на всички нас са за благото на нашите общества, за тяхното хармонично развитие и за развитието на туризма в глобален мащаб“, подчерта министър Димитров. Той изтъкна успеха на съвместните двустранни инициативи, благодарение на личните усилия на полския държавен секретар Анджей Гут-Мостови, както и на експертите от двете страни. Министър Димитров изтъкна и ролята на националното българско представителство в лицето на аташето ни по туризъм във Варшава Николай Костов, който заедно с госта Гут-Мостови се нареди в престижна класация сред стоте най-влиятелни фигури в полския туризъм за изминалата година. „Тук е и един друг министър на туризма, с когото Вие имахте отлично сътрудничество, представител на нашите домакини –– заместник-ректорът Стела Балтова“, отбеляза министър Димитров в поздравителните си думи.

Полските туристи посещават организирано България за своите летни почивки от над 70 години. През последните 10 години най-много полски граждани са посетили България през 2018 г., малко над 420 хиляди. През 2022 г. над 380 хиляди полски граждани са дошли в България с цел туризъм, а летищата във Варна и Бургас отчетоха 501 хиляди пристигнали пътници от Полша. Това показва, че България е важна дестинация за почивка на полските граждани, а Полша безспорно е един от основните ни пазари, обобщи министър Илин Димитров.

Между двете държави има действащ Меморандум за разбирателство в областта на туризма, подписан през 2021 г. Следват посещения на ниво министър през 2022 г. и провеждане на форуми на бизнеса. С голям успех премина организираното преди няколко месеца роудшоу и поредицата от стотици срещи във формат В2В в няколко полски града. България бе страна партньор и на най-голямото изложение в областта на туризма в Полша през ноември миналата година. Всички тези инициативи бяха възможни благодарение на желанието и усилията на двете страни, обобщи министър Димитров.