Трябва да се вземе предвид идеята за евентуално създаване на единна валута от страните от формата БРИКС. Това е заявила по време на пресконференция Дилма Русев, президент на Новата банка за развитие - международна финансова институция, учредена от членките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), предаде ТАСС.

"В момента тече процес на трансформация и ние не искаме да говорим, че една валута е изправена срещу друга", е казала още Русев, отбелязвайки желанието за диверсификация в условия за използване на различни валути.

"Не знам дали този процес (по създаване на единна валута на БРИКС - бел. ТАСС) ще протече бързо или не, но трябва да вземем предвид две неща", каза още бившият президент на Бразилия.

Според нея, на първо място, става дума за трансформация в световен мащаб и преминаване към търговия в национални валути в много страни, дори при сделки, свързани с петролни доставки. Като пример за това тя посочи Китай и Саудитска Арабия. Русев е изтъкнала още, че използването на различни валути в развиващите се страни се засилва.

Новата банка за развитие е създадена от страните от БРИКС на базата на междуправителствено споразумение, подписано през юли 2014 година, предаде БТА. Целта на дейността на банката е да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие на страните от БРИКС, както и на развиващите се страни.