• Служебното правителство иска депутатите да му разрешат с парите от ЕС, които сега са блокирани в резерва, да плаща пенсии и заплати
  • Няма да пипаме средствата от Сребърния фонд, заяви министър Росица Велкова

20 млрд. лева трябва да събере държавата през юни, юли, август и септември, за да може да плаща нормално. Това показват изчисленията на експерти от финансовото министерство, след като служебното правителство поиска от парламента да удължи с още три месеца действието на бюджета за 2022 г. До това предложение се стигна, след като на 10 юни изтича първото удължаване.

Приходите в бюджета обаче ще бъдат под натиск, защото ще са  с  500 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година заради намалените ставки по ДДС. Намаленият внос на руски петрол след влязлата в сила забрана за износ на горива, произведени от него, също свиват парите в хазната. Изчисленията показват, че сумата е около 80 млн. лв. на месец.  С 50 млн. по-малко са и парите от акциз на горивата.

За първите четири месеца на тази година бюджетът е събрал 19,8 млрд. лв. - с 2 млн. лева повече в сравнение с миналата година. Но сумата се оказва недостатъчна, за да покрие всички разходи. Има и забавяне на  постъпленията от фондовете на ЕС.  

 Заради това до септември може да се наложи орязването на разходи или

да се намерят

заместващи

приходи за близо

1,5 млрд. лв.

А вдигнатите социални плащания и пенсии при актуализацията на бюджета през лятото на 2022 г. изискват и допълнителни плащания от близо 4 млрд. лв.

Според вече внесено в парламента предложение от служебното правителство за второ удължаване на бюджета кабинетът ще може да прави месечни разходи, равни на приходите, които са събрани. Предвидено обаче е и индексиране с 12% на пенсиите от 1 юли. Ако това обаче не бъде одобрено от депутатите, пенсиите ще се плащат в стария им размер, а индексацията ще се даде, когато бъде приет нов бюджет.

Законът за публичните финанси е определил и реда за плащанията -  по дълга, вноската в ЕС, трансфери за съдебната власт, за НЗОК, НОИ и други социалноосигурителни фондове, общини, към сметките от ЕС, на фонд “Земеделие”, БТА, БНТ и БНР.

В същия закон е посочено, че ако събираните към съответния месец приходи не са достатъчни за покриване на плащанията, се използват парите от фискалния резерв.

В него

към средата

на май има

10,4 млрд. лв.

От тях вземанията от ЕС за сертифицирани разходи, аванси и други са 1,2 млрд. лв. Тук се съхраняват и средствата от Сребърния фонд, които са близо 4 млрд. лв., и средствата по плана за възстановяване в размер на 2,6 млрд. лв. В края на миналата година обаче, когато за първи път удължиха действието на бюджета за 2022 г., депутатите забраниха на правителството да използва  като оборотни пари средствата от ЕС и тези от Сребърния фонд. Това означава, че на практика от резерва са блокирани близо 8 млрд. лева и правителството има на разположение по-малко от 2 млрд.

Поради това служебното правителство ще поиска да отпадане въпросната забрана, за да се подсигури, в случай че има проблем с приходите. Дава се пример с това, че само за пенсии през юни трябва да бъдат платени 1,5 млрд. лева. И ако събраните пари от данъци не стигнат и се наложи да се ползва, в него ще останат свободни едва 500 млн. лв.

Във вторник в парламента служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че

смисълът на

резерва е да

могат да се

финансират

гъвкаво

разходите

на държавата, а не да се теглят дългове. “В момента сме в ситуация, че във фискалния резерв имаме 10 млрд. лева, но поради това, че условно са блокирани средства, би следвало в такава ситуация да се тегли дълг, вместо да ползваме пари, които не са необходими на държавата в този месец”, обясни Велкова.

Тя бе категорична, че това не крие рискове, а средствата от Сребърния фонд няма да бъдат използвани.