НАСА ще проведе днес историческа среща, която ще бъде открита за публичното общество. Основната тема на събитието е НЛО, съобщиха западни издания.

Космическата агенция създаде независима работна група, която от септември миналата година проучва неидентифицираните обекти в небето и океаните. В 16-членния му състав участват експерти от различни области, като физика и астробиология .

На днешния панел ще се проведе широка дискусия за постигнатите научни пробиви на НАСА относно НЛО. Фокусът на четиричасовата публична сесия, която ще започне в 17:30 българско време и ще може да се гледа онлайн „е върху провеждането на заключителни обсъждания, преди изследователският екип на агенцията да публикува крайния си доклад това лято“, се казва в съобщението публикувано от НАСА.

Панелът представлява първото подобно проучване, провеждано някога под егидата на американската космическа агенция, по тема, която правителството досега е пазило в секретна тайна. Паралелните усилия на НАСА и Пентагона в тази сфера подчертават повратната точка на правителството след десетилетия, прекарани в отклоняване, развенчаване и дискредитиране на наблюдения на неидентифицирани летящи обекти или НЛО, датиращи още от 40-те години на миналия век.

Терминът, който дълго време се свързваше с представите за летящи чинии и извънземни, беше заменен в правителствения език с абревиатурата НАЯ – неидентифицирани аномални явления. Това означава, че могат да се включват и наблюдения, различни от тези, които са се появили във въздуха.

Макар че научната мисия на НАСА се възприема от някои като обещание за по-отворен подход към темата, която дълго време се третираше като табу от отбранителната институция, американската космическа агенция даде да се разбере от самото начало, че едва ли ще прибързва с някакви заключения.

Все пак в съобщението си за срещата НАСА посочва, че космическата агенция определя НЛО „като наблюдения на събития в небето, които не могат да бъдат идентифицирани и и за тях няма доказателства, че са от извънземен произход“.

Представители на отбраната на САЩ заявиха, че неотдавнашният стремеж на Пентагона да разследва такива наблюдения е довел до стотици нови доклади, които се проучват, въпреки че повечето от тях остават категоризирани като необясними.

Ръководителят на новосформираната Служба за разрешаване на аномалии във всички области на Пентагона (AARO) заяви, че не е изключено съществуването на интелигентен извънземен живот, но нито едно наблюдение досега не е дало доказателства за такъв произход.