Възможностите за участие в отворени конкурси с бюджет от общо 246 млн. евро по програма „Цифрова Европа“, бяха представени от Министерството на транспорта. Над 50 представители от публичния и частния сектор, университети, училища, БАН и неправителствени организации участваха в събитието.

С бюджет от 15 млн. евро е конкурсът по проект CitiVerse (виртуални светове за граждани). ИТ организации и компании имат възможност да участват в създаването на виртуални административни, икономически, социални и културни дейности. Сред тях са онлайн форуми или виртуални градове на граждани и други потребители, представени като цифрови аватари.

С бюджет от 20 млн. евро "Геномът на Европа" (GoE) е многонационален проект за разшифроване на колективния генетичен модел. Инициативата има потенциал да подобри профилактиката на заболяванията, да даде възможност за по-персонализирано лечение и да подкрепи новаторски изследвания.

Създаването на европейска инфраструктура за данни за интензивни отделения е един от проектите, в който наши компании и организации могат да работят.

Български организации и компании могат да станат партньори в консорциуми за изграждане на платформа за сътрудничество в аеронавтиката и сигурността.

Сред останалите теми на конкурсите са киберсигурността, подобряването на образованието в дисциплините, свързани с полупроводници, подкрепа на работата независимите хъбове в Европейската обсерватория за цифрови медии и други.

Презентациите и условията по отделните конкурси са публикувани на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията.