Испания очаква да посрещне повече туристи през лятото на 2023 г., отколкото преди пандемията, след като броят на пристигналите чуждестранни туристи през април е бил с 1,2 на сто по-висок, отколкото същия месец на 2019 г. Това заяви днес министърът на промишлеността, търговията и туризма Ектор Гомес, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Данните отразяват невероятното възстановяване на туризма", коментира той. "По всичко личи, че ще счупим рекорда", каза Гомес пред медиите в петзвезден хотел в Мадрид.

Правителството предвижда, че Испания ще посрещне между 52,3 милиона и 54,8 милиона туристи между май и октомври, което е малко над броя на посетителите през същия месец на рекордната за туристическите потоци в страната 2019 г.

В началото на високия сезон с Великденската седмица Испания е приела 7,2 милиона международни туристи през април, според официални данни.

Министърът отбеляза, че за Испания приоритет е да привлече туристи от далечни пазари като САЩ, Китай, Южна Корея и Япония. Правителството е провело неотдавна няколко срещи с азиатски авиолинии, за да увеличи свързаността, като някои маршрути ще бъдат възобновени още този месец, заяви Гомес.

Според официалните данни през април най-много е нараснал броят на туристите от САЩ.

Половината от туристите, отседнали в испанските хотелски комплекси и краткосрочните настанявания през лятото, са на жители на страната.

Мнозина от тях са били изненадани от новината за предсрочните парламентарни избори на 23 юли в разгара на туристическия сезон.