Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация обяви, че е възможно възобновяване на производството на легендарната съветска автомобилна марка "Волга" през следващото лятото. Според министър Денис Мантуров, технологичен партньор, който GAZ Group в момента търси, ще помогне за рестартирането на местната марка. Той подчерта, че се предвижда в проекта да участва не чужда, а руска компания. Потенциално GAZ може да стартира производството на нов модел за осем до девет месеца.

За първи път информация за възраждането на "Волга" се появи преди година. През юни миналата година Мантуров каза пред репортери, че колите "Волга" или "Победа", или и двете, могат да излязат отново на пазара.

Беше съобщено, че в проекта ще участват инженери на NAMI, които са работили върху моделната линия правителствените лимузини Aurus. Възродената "Волга" е предвидена като версия с двигател с вътрешно горене, както и електрическа в по-късен етап.

Автомобилите под марката Volga се произвеждат от ГАЗ от 1956 г. (ГАЗ 21, ГАЗ 24, ГАЗ 3102, ГАЗ 3110). През 2010 г. производството е свито и заводът в Нижни Новгород се фокусира върху производството на търговски превозни средства. ГАЗ-М-20 "Победа" се сглобява в завода в Горки от 1946 до 1958 г. - общо под тази марка са произведени над 240 хиляди автомобила.