Първи уволнения и назначения на първото заседание на правителството

Румен Спецов се връща начало на НАП, а Пламен Тонев в Агенция “Митници”. В сряда - на първото си заседание, Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на приходната агенция. Мотивът за рокадата е влошаване на събираемостта на приходите от ДДС и назначи Спецов.

По-късно от финансовото министерство съобщиха, че като шеф на митниците се връща и Пламен Тонев.

“Отново ще разчитам на професионализма на Пламен Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането в събираемостта на бюджетните приходи. Нужни са спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията на приходните администрации”, коментира министърът на финансите Асен Василев.

От НАП и митниците се очаква да съберат 45 млрд. лева до края на годината, за да може да се направи бюджет с 3% дефицит.

Тонев и Спецов се връщат на позициите си, от които бяха освободени през август 2022 г.

Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в НАП и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност, пише в съобщението на правителствената пресслужба.

От 2001 до 2015 г. е заемал експертни и ръководни длъжности в НАП. Професионалният му опит е свързан с анализ и разследване на данъчни измами, оценяване на риска на търговските сектори, съвместна работа с ДАНС, прокуратурата и чуждестранни партньорски организации и служби. Бил е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

От май 2021 г. до август 2022 г. Спецов бе изпълнителен директор на НАП. По време на неговото управление агенцията събра рекордните 28,2 млрд. лв., което беше с близо 1 млрд. лв. над заложеното.

По времето на Спецов НАП се включи активно и в борбата срещу спекулата, когато започна повишението на цените у нас. Бяха предприети масирани проверки на търговци, за да се събират данъци от завишените приходи. Такива имаше при търговци и вносители на олио, захар, брашно и яйца. Тогава Спецов предупреди, че надзорът на НАП няма да спре.

Приходната агенция се справи и с администрирането на програмата за подпомагане на хората с 25 ст. отстъпка от цената на горивата, която стартира през лятото на 2022 година.

Докато Спецов бе начело на данъчните, започна и кампания клиентите да не плащат в заведения и магазини, ако търговецът не им издаде касова бележка, като мярка срещу сивия сектор.

Назначението на Спецов не е било предварително съгласувано с коалиционния партньор от ГЕРБ. Вицепремиерката Мария Габриел заяви, че това е решение на финансовия министър Асен Василев. Предстои бюджет и темата за приходите е важна, така че той има право да разчита на своя екип, коментира Габриел.