За да може да се гарантира нормалното функциониране на държавата, докато не се приеме новият бюджет, депутатите приеха проект на решение внесен от Министерски съвет, с който се определя допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери.

Проекта на решение бе подкрепен в зала единодушно с 207 гласа „за“

Причината затова удължаване е, че изтича действието на удължителния закон за Бюджет 2022 г., до 10 юни. 

Срокът за удължаване беше предложен от финансовият министър Асен Василев - 31 юли 2023г. Според него това е достатъчно време, в което да се изготви бюджета за тази година, да бъде приет и обнародван. 

По време на обсъждането в зала, финансовият министър увери депутатите, че ще направи всичко възможно в най-бързи срокове новият да бъде вкаран в зала.

В проекта на решение, е упоменато, че до приемане на закон за държавния бюджет, но не по-късно от 31 юли 2023г., приходите се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходи, предоставянето на трансфери е в размер, не по-голям от размера им за същия период на предходната година, като се отчитат влезли в сила актове на парламента и на Министерския съвет, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, при спазване на фискалните правила по Закона за публичните финанси.

От проекта на решение от Министерски съвет са определени и  последователността за извършването на разходите, предоставянето на трансферите от държавния бюджет и залагането на лимити от Министерството на финансите - плащания по обслужване на държавния дълг и вноската на страната ни в ЕС,  трансфери за съдебната власт, социалноосигурителните фондове, общините, сметките от ЕС за Националния фонд и за ДФ “Земеделие“, БТА, БНТ, БНР, лимити за плащания на бюджетните организации и др. разходи. Депутатите подкрепиха така внесените предложения от МС.