8 експерти от САЩ и Великобритания дават прогнози как ще се промени животът до 7 г.

През 2030 г. изкуственият интелект ще може да се грижи за възрастните хора, да прави филми и да преподава, но е възможно също така да изтрие целия човешки род от лицето на Земята. Това прогнозират 8 експерти в областта от САЩ и Великобритания на фона на засилващи се призиви за регулации на развитието на умните машини и на страхове, че те може да станат толкова могъщи, че да поробят или дори унищожат до крак уязвимите хора. Всичко това би могло да се случи съвсем скоро – до края на 2030 г., предупреждават специалистите пред в. “Дейли мейл”.

Ще прави цял филм само за ден

Технологията може да стане толкова съвършена, че да започне да създава цели филми само за ден, казва базираният в Ню Йорк сценарист на фантастични сериали Сайло Мистър Хауи. Той твърди, че е имал достъп до най-ранните версии на генериращия изкуство изкуствен интелект (ИИ) и е наблюдавал за колко кратко е бил извървян пътят от подобията на фотореализъм до снимки, които не могат да бъдат различени от направените от най-прочутите фотографи. Според Хауи в момента правенето на филми от ИИ е в ранен етап, но до 2-3 г. той ще е способен да ги създава в реално време. “В началото филмите

ще са ужасни, но ще стават все по-добри

и хората ще ги гледат и ще реагират на тях също като на тези, които ги вълнуват в момента”, убеден е писателят.

Ще преподава уроци

ИИ има потенциал да промени образованието коренно и да създава уроци според възможностите на всеки клас и дори на всеки ученик. Така смята Аяз Али, ръководител на Факултета по бизнес и компютърни науки в университета “Рейвънсбърн” в Лондон. Според него децата скоро ще имат свой собствен “наставник”, който да ги обучава според интересите им и способностите им. Това може да става чрез очила за виртуална реалност или роботи. Според него обаче в следващите няколко години преподаването от ИИ ще е по-скоро допълнение към утвърдените методи, а не пълно заместване на учителите. В момента платформи като ChatGPT вече могат да генерират учебни планове за преподаватели, насочени към класове със специфични интереси.

Ще унищожи човешката раса

Някои експерти са убедени, че ИИ е огромно зло, което ще унищожи човечеството още през 2030 г. Такъв е американският компютърен специалист Елиезер Ютковски. Известният изследовател на машинното самообучение от Калифорния е сред хората, които не спират да предупреждават за опасността ИИ

да се изплъзне от контрола на създателите си

Според него, ако бъде създаден прекалено мощен, свръхчовешки ИИ, скоро след това всеки член на човешката раса и целият биологичен живот на Земята ще изчезнат яко дим.  Ютковски смята, че това е все едно XI век да се състезава с XXI век или австралопитек да се бори с хомосапиенс. Унищожението ще се случи, ако изкуственият интелект надмине човешкия и започне да развива различни ценности и цели от човешките. Милиардерът Илон Мъск и гениалният учен Стивън Хокинг също смятат, че ИИ може да разруши цивилизацията, но не стигат до прогнозиране на тотален мор в близките няколко години.

Ще доведе до 20% растеж на глобалната икономика

Икономически просперитет пък предвиждат анализатори на базираната в Лондон компания PwC. Те смятат, че ИИ ще увеличи стойността на глобалната икономика с 15,7 трилиона долара до 2030 г., което е повече от комбинираните икономики на Индия и Китай в момента и световен растеж с една пета спрямо сегашните нива. В изследване от януари компанията посочва: “Нашето изследване показва, че 45% от общите икономически печалби до 2030 г. ще дойдат от подобрения на продуктите, стимулиращи потребителското търсене. Това е така, защото ИИ ще стимулира по-голямо продуктово разнообразие, с повишена персонализация, привлекателност и достъпност с течение на времето.”

Ще реши енергийната криза

Че ИИ може да реши тежката енергийна криза, в която е изпаднал светът като комбинация от войната в Украйна, спирането на износа на горива от Русия и рязко нарасналото потребление след пандемията с коронавируса, е убеден създателят на ChatGPT Сам Алтман. Според него до 2030 г. ИИ ще помогне да се развие ядреният синтез, който ще се използва не за ядрени оръжия, а за нуждите на хората. “Бъдещето ще е толкова хубаво, че ще е трудно дори да си го представим”, пише Алтман в туит през 2021 г., прогнозирайки, че до края на десетилетието светът ще разполага с неограничени енергийни източници.

Ще стане умен като хората

До 2030 г. ИИ ще достигне човешката интелигентност, предвижда инженерът на “Гугъл” Рей Кърсуел, който е и известен футурист. На конференция още през 2017 г. той посочва 2029 г. като момент, когато ИИ ще издържи теста на Тюринг (за проверка дали машините имат разум) и ще постигне човешки нива на интелигентност. Това крие опасения, че ще последват хиляди съкращения на персонал в компаниите, тъй като функциите на хората ще бъдат успешно изпълнявани от машини, без да им се плаща. 

Ще предвижда медицински проблеми

В сферата на здравеопазването ИИ ще може през 2030 г. да предвижда проблеми, които все още не са се случили, казва Саймън Бейн, основател на базирана в Калифорния софтуерна компания. Според него една от сферите с най-голямо приложение на умните машини ще са услугите, свързани с бързото и лесно задоволяване на специфичните за хората нужди. Бейн посочва, че ИИ на бъдещето няма да е подобен на сегашните ChatGPT или Google Bard, при които технологиите се използват

за “смилане” и пренасочване на съдържание

В бъдеще проблемите в здравеопазването ще бъдат предсказвани посредством специалисти, използващи специализирани инструменти, смята компютърният спец.

Ще се грижи за възрастните

В следващото десетилетие ИИ ще поеме основна роля при грижите за възрастните хора, посочва Хедър Дилейни от базирана в Лондон хайтек компания. Роботи ще помагат на застаряващите да не се чувстват самотни и да се справят с битовите предизвикателства. Машината научава интересите, желанията и всекидневната рутина на съответния човек и е на разположение, за да задава въпроси или проактивно да предлага дейности, които могат да му се харесат. Освен това напомня кога трябва да се вземе дадено лекарство.

Домовете за възрастни хора също ще разчитат много на технологиите за следенето на здравословното състояние на пациентите, а живеещите в собствените си домове ще получават помощ не само за добрата си форма, но и за поддръжката на жилището си. Съществуващият в момента робот ElliQ е предшественик на тези бъдещи свои подобия. Той прилича на настолна лампа, но може да води разговори, да мотивира за здравословни навици, да пуска шеги и да прави различни полезни предложения.