На официалния си сайт у нас Volkswagen обяви безплатна сервизна акция за отзоваване на модела Touran, работещ на прироредн газ (метан). В България на поправка подлежат най-вече стотици таксиметрови автомобили от семейния ван, които се ползват в България. Справка в Пътната полиция показва, че у нас в момента се движат 1421 коли от модела "Фолксваген Туран", но не е ясно колко точно от тях работят и на метан.

Германската компания уточнява, че в резултат на механични увреждания в покриващия лаков слой на газовите бутилки, с течение на времето възниква корозия по тях. "Ако корозията остане незабелязана по време на проверките и с течение на времето намали здравината на резервоара, той може да избухне по време на зареждане с гориво. Това е опасно за живота и здравето на хората", пише на сайта на "Фолксваген" и предупреждават, че клиентите са длъжни да се включат в сервизната кампания и автомобилът да бъде ремонтиран.

Продължителността на интервенцията зависи от обхвата на операциите по привеждане в изправност и обикновено отнема половин ден.

В предишните сервизни акции 20X7, 20Y8 и 20X4, Volkswagen AG предприе смяна на газовите бутилки на автомобили, задвижване на природен газ от различни моделни линии. По време на тези кампании бяха засегнати Touran, Passat и Caddy.

Всяка възможна корозия на газовите бутилки в засегнатите превозни средства може да причини нарушаване на цялостта на газовите бутилки. Съществува значителен потенциален риск от инцидент с фатален край.

Тъй като в отделни случаи може да има повтарящи се прояви на корозия около газовите бутилки, превозните средства Touran EcoFuel (5 и 7-местни) и Touran TGI (7-местни) трябва отново да посетят сервизен комплекс за извършване на новата акция с обратно повикване 20DP.

Сервизна акция 20DP предвижда деактивиране на задните две газови бутилки (намаляване на пробега приблизително с 20%), както и проверка на предните две газови бутилки за корозия. Предните две газови бутилки могат да бъдат деактивирани, ако се установи наличие на корозия.

В близко бъдеще предстои още една сервизна акция (вече е в процес на планиране), с която ще се заменят деактивираните газови бутилки.