Румънското правителство отново предложи на учителите ваучери, този път по тяхно искане. Те ще са на стойност около 1500 леи (600 лв) нетно и ще се отпускат с пари от европейски фондове всяка година през октомври до 2027 г. От началото на 2024 г. пък учителските заплати ще бъдат увеличени с 45%, обещаха управляващите. Така един начинаещ учител ще получава с 600 леи (240 лв) повече.

Това стана ясно след нов кръг преговори между правителството и представителите на синдикатите от образователния сектор, които се проведоха в сградата на Министерския съвет на площад “Виктория”, докато навън преподаватели от цялата страна отново протестираха, предаде БТА.

Въпреки днешните предложения, все още не е ясно дали и кога общата стачка на учителите ще приключи.

“Предадох на представителите на правителството, че недоволството е голямо и само колегите могат да решат как ще приключи протестната акция. Ако нямат резултатите, които търсят, автоматично може да се стигне до бойкот на изпитите”, заяви председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" Мариус Нистор. По думите му стачката и демонстрациите не са насочени само към увеличение на заплатите.

“В крайна сметка се интересуваме от общите инвестиции в образованието. Моето желание е бързо да стигнем тези 15% от общия консолидиран бюджет, които като процент от БВП означават почти същото. Ако искаме да видим, че законите за предуниверситетското и университетското образование наистина функционират, тогава автоматично трябва да имаме и съответното финансиране. Това ще бъде зрелостният изпит, който политическата класа си дава след максимум шест месеца”, твърди Нистор, цитиран от Диджи24.