Бившият служебен министър на енергетиката отговори на предупреждението на шефа на енергийния регулатор, че токът ще поскъпне. В позиция до bTV Росен Христов заявява, че увеличението ще е в рамките на 0,4% заради включването в електроенергийния микс на „ТЕЦ Марица Изток – 2“.

Христов твърди, че е изпълнил решение на Народното събрание от 2020 г. за централата, чието производство трябва да влезе в микса на регулирания пазар.

„Не може да се твърди, че това е изненада или саботаж, защото изчисленията за това са на самата КЕВР, от която изисках анализ и го получих на 26 май. Както многократно съм казвал - енергетиката трябва да се управлява от експерти, а не от политици“, пише в негова позиция.

Вчера от регулатора казаха, че именно действията на бившия министър ще доведат до ръст в цената на тока.

„Ние в момента изчисляваме и не мога да кажа какво ще е повишението, но ще има такова, а това се прави с оглед ТЕЦ „Марица Изток - 2“, който би работил иначе на загуба, и то сериозна такава, да може да бъде подпомогнато“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Според експерти така се върви към плавно преминаване на домакинствата към свободния пазар.

„Това, което се случи с фирмите преди две години, ще се случи и с домакинствата – да минат на свободен пазар на електроенергия. Но компаниите получиха компенсации от бюджета, а домакинствата няма да получат“, смята Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Енергодружествата, запазиха мълчание.