Сегашният министър на енергетиката Румен Радев може да отмени заповедта на предшественика си Росен Христов и това да не се отрази на цената на тока. Това заяви пред БНТ Валентин Николов - бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и бивш председател на борда на директорите на БЕХ по повод твърдението на председателя на КЕВР Иван Иванов, че токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради действия на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов в последните дни на мандата му.

Николов добави: „Ако цената на електрическата енергия се запази или увеличи на свободния пазар, то тогава повишението за бита ще бъде от порядъка на 0.4-0.6%. Но ако обаче започне да пада, тази цена може да се увеличи по-значително. Много зависи от прогнозната цена, която ще предложи КЕВР“.

По думите му Европейската комисия не одобрява ТЕЦ "Марица изток 2" да се подпомага от държавата, защото това е кръстосано субсидиране.

"Европейската комисия със сигурност ще реагира на заповедта, така че сегашният министър на енергетиката може спокойно да я отмени и да се търси друг вариант ТЕЦ "Марица-изток 2" да работи“, допълни Николов.

Енергийният експерт категорично заяви, че държавата не може да компенсира загубите на ТЕЦ "Марица-изток 2".