Краят на господството на американския долар е близо, тъй като китайският юан набира сила, а останалият свят вижда опасността от провалените опита на Запада да поставят Русия на колене заради Украйна, каза пред Ройтерс един от най-влиятелните руски банкери Андрей Костин.

Главният изпълнителен директор на руската държавна банка ВТБ, която е втората по големина банка в страната, каза, че се задава криза от радикални промени в световната икономика, която подкопава глобализацията в момент, когато Китай е на път да стане водеща глобална икономическа сила.

Запитан дали смята, че светът е навлязъл в нова Студена война, Костин каза, цитиран от БТА, че сега имаме една "гореща война", която е много по-опасна от Студената война.

По думите му, САЩ и Европейският съюз ще изгубят от решението да замразят руски държавни активи на стойност стотици милиарди долари, тъй като много държави ще се откажат да държат авоарите си в долари и евро, предвид това, че Китай се движи към премахване на валутните ограничения.

"Дългата историческа епоха на господство на американския долар скоро ще приключи", каза пред Ройтерс 66-годишният Костин на 59-ия етаж на лъскавия небостъргач на банка ВТБ, който се издига в южната част на Москва. "Смятам, че е дошло времето, когато Китай постепенно ще премахне валутните ограничения".