Петдесет процента от износа на петрол на Русия по море се осъществява от гръцки танкери въпреки наложените санкции, твърди турският в. "Йени шафак".

Според вестника, чиято публикация е цитирана в редица турски медии, Гърция, "която при всяка възможност обявява подкрепата си за Украйна" в конфликта с Русия, се е превърнала в главен превозвач на руския петрол, предаде БТА.

През първото тримесечие на 2023 г. с възможностите, предлагани от гръцките танкери, Русия преживя период на най-голям износ на петрол за всички времена, се твърди в публикувания материал. По последни данни 50 процента от износа на петрол на Русия по море е реализиран благодарение на гръцки танкери, допълва изданието.

Вестникът обръща внимание, че преди инвазията на Русия в Украйна 33 на сто от танкерите, осъществяващи износа на петрол от Русия, са били гръцки.

83 на сто от петрола, изнасян от Русия по море, се осъществява през Черно и Балтийско море, посочва "Йени шафак". Според данните, на които изданието се позовава, 75 на сто от танкерите, използвани от Русия за експорт на руски петрол в Черно море, и 60 на сто от корабите на пристанищата в Балтийско море плават под гръцки флаг.

Продължаването на търговията с петрол е смятано за една от основните причини за оцеляването на руската икономика въпреки всички санкции, наложени от Европейския съюз, отбелязва турският вестник, според който макар и критикувана "на повърхностно ниво" от ЕС, спрямо тази ситуация все още не са предприети никакви мерки.