Porsche е обявена за най-добра луксозна марка в света за шеста  година поред. Британската консултантска агенция Brand Finance публикува годишната си класация на най-добрите марки в луксозния сегмент, като за пореден път на първо място е Porsche. Стойността на марката през изминалата година се е увеличила с 9 процента до 36,76 милиарда долара. По този показател автомобилната марка изпревари другите два лидера, попаднали в челната тройка - Louis Vuitton и Chanel.

Единственият друг производител на автомобили в топ 10 на луксозните марки освен Porsche е Ferrari, като италианците са десети със 7,42 милиарда долара (спад от 7,7 процента). Brand Finance също изтъква резултатите на друга италианската марка суперавтомобили - Lamborghini, като най-бързо развиващата се автомобилна марка, скачайки с 2,2 пъти стойността си за една година. Lamborghini вече е на 18-о място вместо на 30-ото година по-рано.

Bentley е на 24-а позиция, а Rolls-Royce, който миналата година бе 38-а, се изкачи до 32-рото място. В класацията на 50-те луксозни марки няма други автомобилни производители. Пълният списък може да видите в сайта на агенцията.