Руската рубла отслабна в следобедната търговия днес и достигна нива от 85 рубли за долар под натиска на спада на цените на петрола и продължаващото геополитическо напрежение, предаде Ройтерс и БТА. Рублата обаче очаква известно повишаване в края на месеца, когато износителите ще започват да обръщат твърдата си валута в рубли, за да плащат данъци.

Към 17:45 ч. местно време (16:45 ч. българско) рублата спадна с 0,6 на сто спрямо долара до 84,67 рубли и със същото толкова спрямо еврото до 92,32 рубли. Спадът спрямо юана беше по-умерен - с 0,3 на сто до 11,76 рубли.

През миналата седмица рублата загуби 2 на сто спрямо долара под натиска на нестабилния пазар и недостига на чужда валута, както и съгласно думите на няколко високопоставени руски служители, твърдящи, че предпочитанията курс е в диапазона 80-90 рубли за долар.

Експерти са на мнение, че в края на месеца рублата ще подобри позициите си, но с малко и за кратко. "Изглежда, че данъчният период няма значително да подсили рублата, а само ще забави обезценяването й", заявиха от "Алор брокер" в специална бележка. "След края му не е изключено рублата да продължи да губи спрямо долара".