Специалстите от голяма европейска институция предупреждават, че има голяма вероятност да не се сбогуваме с дизеловите и бензиновите автомобили през 2035 г. Ккато е известно, след 12 години в страните от ЕС ще може да се продават само нови електрически коли.

Докладът на Европейската сметна палата ясно заключава, че в момента има проблемни места във веригата за доставки на суровини, които могат да застрашат целия преход. Към това трябва да се добавят нарастващите разходи и глобалната конкуренция.

Следователно усилията на ЕС за увеличаване на производството на батерии може да не са достатъчни, за да отговорят на нарастващото търсене. Одиторите предупреждават за два възможни сценария, ако капацитетът за производство на батерии в ЕС не нарасне според планираното. Възможно е ЕС да не забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили след 2035 г. Във втория сценарий трябва да се разчита на батерии и електрически превозни средства от трети страни за постигане на целите на ЕС в областта на климата. Това е в ущърб на европейската автомобилна индустрия, т.е. на икономическото и социално благополучие на почти целия континент.