Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което одобри изменения и допълнения на Наредба №6 от 24 февруари 2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи. Това съобщиха от КЕВР.

С приетите промени в наредбата се създава нормативна уредба за присъединяване при временна схема на достъп към електропреносната мрежа и се регламентират основните права и задължения на оператора на електропреносната мрежа, на клиентите и на производителите. Новите текстове са в съответствие с приетите законови изменения, според които операторът на електропреносната мрежа е длъжен да предложи присъединяване при временна схема на достъп по реда на постъпване на исканията на клиентите/производителите. Регламентират се и сроковете, в които Електроенергийният системен оператор (ЕСО) съгласува условията за присъединяване към съответната електроразпределителна мрежа, уточняват от КЕВР.

След влизането в сила на промените в Закона за енергетиката, приети в началото на 2023 г., в ЕСО са постъпили голям брой искания от клиенти и производители на електрическа енергия за присъединяване на техни обекти при временна схема за достъп. Това налага спешна необходимост условията и редът за такова присъединяване да бъдат регламентирани на подзаконово ниво.

Анализът на регулатора показва, че с присъединяване на нови обекти за производството на електрическа енергия се очаква повишаване на количеството енергия, търгувана на организиран борсов пазар и създаване на предпоставки за постигане на по-благоприятни цени. Освен това присъединяването при временна схема на достъп ще доведе и до по-ефективно оползотворяване на капацитета на електропреносната мрежа.

"Основната цел на предлаганите от КЕВР промени в Наредба №6 е да бъде намалена административната тежест на участниците в процедурите по присъединяване и да се регламентира временна схема на достъп към електропреносната мрежа. Стремежът на регулатора е създаване на ясни правила и ред по отношение на целия процес", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на общественото обсъждане.

БТА припомня, че Комисията по енергетиката в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, внесен от Министерски съвет на 13 април 2023 г. Депутатите обаче изтъкнаха, че между първо и второ четене ще бъде създадена работна група, за да изглади проблемните текстове в законопроекта.

Облекчени са процедурите за присъединяване на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от ВЕИ. Съкратени са сроковете за издаване на становище за присъединяване. Освен това отпада необходимостта от сключване на предварителен договор. Намаляват се и сроковете по договорите за присъединяване, коментира още служебният зам.-министър на енергетиката.

След това и парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници. С измененията се транспонира Директива (ЕС) 2018/2001 за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и постигане най-малко на 27,09 на сто дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия през 2030 г. и постигането на поне 32-процентен дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия в ЕС.