Базираният в САЩ индустриален конгломерат "3Ем" (3M) заяви, че е постигнал споразумение, като се е съгласил да плати 10,3 милиарда долара в период от 13 години, по съдебни дела за замърсяването на питейната вода в САЩ, предаде Ройтерс и БТА. Компанията очаква да отчете финансово споразумението през второто тримесечие на 2023 г.

Конгломератът, опериращ в областта на промишлеността, безопасността на труда, здравеопазването и потребителските стоки, разреши искове, заведени от комунални дружества за доставка на вода, в чийто мрежи са открили перфлуороалкилирани химикали (PFAS) в питейната вода.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), перфлуороалкилираните химикалии, известни също като вечни химикали, са група химикали, използвани за направата на флуорополимерни покрития и продукти, които са устойчиви на топлина, масло, петна, мазнини и вода.

"3Ем" отбеляза, че те могат да бъдат безопасно направени и използвани и са от решаващо значение за производството на много важни продукти, включително медицински технологии, полупроводници, батерии, телефони, автомобили и самолети. Въпреки това през последните две десетилетия компанията е изправена пред хиляди съдебни дела за производство на различни продукти, съдържащи перфлуороалкилирани химикалии.

В съдебните книжа се твърди, че използваните от "3Ем" химикали са замърсили системите за питейна вода в САЩ. Те също така твърдят, че от компанията са знаели, че перфлуороалкилираните химикали причиняват рак, дефекти в развитието и други здравословни проблеми.

Миналата година "3Ем" заяви, че ще спре да произвежда тези химикали до края на 2025 г.

Споразумението подлежи на одобрение от съда.