Германия ще подкрепи на сто процента България за влизането ѝ в Шенгенското пространство. Ние бихме искали да подкрепим нашите партньори за изпълнение на всички критерии за влизането в еврозоната, защото само така можем да имаме още по-добри външнотърговски отношения. Това каза в Бургас посланикът на Германия в България Ирене Мария Планк. Тя е сред гостите на форума "Nearshoring and diversification back to EU", който бе открит в Международен конгресен център Бургас по инициатива на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

"Резултатът, който постигнахме през миналата година във външнотърговските взаимоотношения между Германия и България, е ключов. От миналата година България изнася повече към Германия, отколкото внася. Това е положителен резултат, който ние искаме да се запази", каза още Планк. Тя благодари на Германо-българската индустриално-търговска камара и Община Бургас за инициативата да проведат подобрен двустранен форум.

"Вече знаем какви са предизвикателствата, пред които са изправени политиката и икономиката на Европа. В това време като днешното ние трябва да покажем, че ГБИТК и Посолството на Германия не се намират само в София, а работят в цялата страна“, допълни посланикът на Германия в България.