Великобритания е единствената страна от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7), в която инфлацията все още расте, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Си Ен Би Си.

Базираната в Париж международна организация обяви, че средният годишен темп на покачване на потребителските цени в страните от Г-7 е спаднал до 4,6 на сто през май, спрямо 5,4 на сто през април. Така осреднената за членките на Г-7 инфлация достига най-ниското си равнище от септември 2021 г.

Низходящият ход на цените представлява тенденция, наблюдавана в повечето развити икономики през май, като инфлацията на годишна база е намаляла в САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония.

Великобритания обаче не намира място сред тях, посочват от ОИСР.

Британските потребителски цени са се повишили с 7,9 на сто през май в сравнение с същия месец на 2022 г., укорявайки растежа си от април, когато наддадоха с 7,8 на сто.

Същевременно средните нива на инфлация в страните от ОИСР значително са спаднали: от 7,4 на сто през април до 6,5 на сто през май. Така инфлацията в ОИСР спада до минимум от декември 2021 г.

Според организацията през май спрямо април инфлацията е намаляла във всичките й членки с изключение на Нидерландия, Норвегия и Великобритания.

Нивата на инфлация сред членките на ОИСР варират от почти 3 на сто в Коста Рика, Гърция и Дания до над 20 на сто в Унгария и Турция, предаде БТА.

Основната инфлация, която изключва сезонно променливите цени на храните и енергията, намалява с много по-бавен темп в 33 от всички 38 страни членки на ОИСР. Основната инфлация в ОИСР през май намаля до 6,9 на сто в сравнение със 7,1 на сто през април.

Междувременно на годишна основа цените на енергията са се е понижили с 5,1 на сто през май, докато през април се повишиха с 0,7 на сто.