Слабото търсене на автомобили с ръчна скоростна кутия, както и плановете на Opel да стане 100% електрическа марка от 2028 г., започват да променят правилата. След повече от четири десетилетия работа фабриката за скоростни кутии в Австрия ще бъде затворена.

Построен през 1982 г., заводът в Асперн, близо до Виена, е специализиран в производството на ръчни трансмисии за моделите на Opel. Фабриката е разработена от австрийска инициатива в сътрудничество с General Motors, който е собственик на немската марка по това време.

Поради промените, през които в момента преминава автомобилната индустрия, Stellantis (настоящият собственик на Opel) обяви затварянето на фабриката след повече от 40 години от откриването ѝ. Според австрийското законодателство решението идва, след като синдикатите и местните власти също бяха информирани, че около 300 души ще бъдат съкратени.

Според изявление на групата Stellantis, решението не е било лесно за вземане, но намаленото търсене на този тип трансмисия, както и плановете за преминаване към 100% електрическа програма от 2028 г., са допринесли за това. Opel също така заяви, че не е определена точна дата за окончателното затваряне на фабриката, но че процесът е започнал.

Още през 2018 г. GM имаше план да затвори тази фабрика, но продажбата на Opel на PSA Group удължи този ход. Фабриката има капацитета да произведе над половин милион двигатели с вътрешно горене и повече от 700 хиляди 5- и шестстепенни ръчни трансмисии за 1,2- и 1,4-литрови двигатели.