Руската рубла достигна ново 15-месечно дъно, след като в днешната търговия достигна ниво от 93 рубли за долар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Търсенето на чужда валута продължава да надвишава предлагането, което оказва натиск върху рублата.

Около обяд рублата се срина с 2,6 на сто спрямо долара до 93,40 рубли, което е най-ниското й ниво от 28 март 2022 г.

Спадът спрямо еврото е с 2,4 на сто до 101,38 рубли, което е първо преминаване на границата от 100 рубли за евро от миналата пролет.

Спрямо юана рублата загуби 2,4 на сто до 12,85.

Според управителя на руската централна банка Елвира Набиулина динамиката на външната търговия при спад на приходите от износа и възстановяваване на вноса е основният фактор, който влияе на рублата.

"Курсът на рублата в момента нови инфлационни рискове и ще вземем това предвид на следващото си заседание по паричната политика", каза Набиулина по време на финансов форум в Санкт Петербург.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, смятат, че банката ще повиши лихвените проценти на заседанието през юли и още веднъж по-късно тази година, тъй като инфлационният натиск расте. Според тях рублата няма много възможности да се възстанови чувствително през следващите 12 месеца.