Втората церемония, на която социално отговорният бизнес получи своите отличия "Бизнес Хонорис кауза" от "24 часа", показа как по време на война пътят на доброто е единствено верният  

6 юли 2023 г. - денят, в който София бе домакин на президента на Украйна Володимир Зеленски. И в който две думи едновременно контрастираха ярко и се припокриваха напълно - война и доброта.

В този ден 12 български компании косвено станаха съпричастни към визитата на Зеленски у нас, промениха дневния си ред и графика на своите ръководства, за да чуем за добрите каузи, които са неотменна част от големия и отговорен бизнес в България. 

За втора поредна година "24 часа" отличи компании, които променят средата чрез своята корпоративна социална отговорност. Инвестират в образование, здраве, местни общности, благотворителни каузи, култура. Те бяха отличени с приза "Бизнес Хонорис Кауза" на церемония във второто издание на националната кампания на "24 часа" за социална корпоративна отговорност.

Награждаването бе в Балната зала на хотел "Интерконтинетал" в София, а официален партньор на събитието е “Kaufland България”.

Визитата на Зеленски забави събитието с час, но всяка една от компаниите прие с разбиране извънредния дневен ред на държавата. Търпеливо изчакаха премиера и министрите, за да успеят да стигнат от срещата със Зеленски в Бояна до центъра на София. "24 часа" благодари на екипите на премиера, министрите и на компаниите за съпричастността.  

Откривайки церемонията, премиерът акад. Николай Денков благодари на "24 часа", че във време, в което медиите се изкушават да показват жълтото и скандалното, "24 часа" търси темите, които показват добротата в живота ни.

"Въпреки че ставаше дума за война, днешният ден за мен е и ден за доброта за хората в Украйна, които нямат дом, за децата, които са загубили родителите си и буквално са завлечени в други държави, за хората, които се притесняват за следващата зима. Войната не е статистка, а е човешки съдби, които оставят отпечатък за десетилетия напред, които ще останат в цяла Европа, включително и в България. Това е денят, в който се надявам да разберем, че когато помагаме на Украйна, ние се борим за доброто в света. На миналото издание на "Бизнес Хонорис Кауза" казах, че съм възпитан, че добротата и красотата ще спасят света, днес го повтарям - трябва да се опитаме да спасим света, в който живеем", каза премиерът.  Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин получи наградата си от проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин получи наградата си от проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК

Фирмите получиха жезъла кадуцей, символ на съзидателната сила и мира, който е статуетката на “Бизнес Хонорис Кауза”.

В продължение на година на страниците на вестника и в онлайн изданието на “24 часа” бяха публикувани историите на компании, превърнали добротворчеството в своя кауза.

В 8 категории "24 часа" отличи компаниите - човеколюбие и подкрепа на нуждаещи се, повишаване качеството на живот в общината/града, принос за опазване на околната среда, за развитието на образованието, подкрепа за местните общности, развитие на човешкия капитал и условията на труд, принос за развитието на спорта и културата и в развитието на гражданското общество.

На събитието присъстваха премиерът Николай Денков, министърът на образованието проф. Галин Цоков, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, кметът на Златица Стоян Генов, зам.-министърът на иновациите Ирина Щонова, зам.-министърът на иновациите Мартин Гиков, генералният директор на БЧК и още официални гости.

Издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева приветства премиера и гостите:

"Шегувахме се на старта, че премиерът акад. Николай Денков е единственото устойчиво нещо. В началото на нашата кампания той участва в качеството си на министър на образованието, днес е премиер. Това, което вие приемате за добавена стойност и подобрява качеството на живот в различни социални общности, е нещо, което много привлича "24 часа". Това, което вие правите като добавена стойност, на страниците на вестника и в сайта на "24 часа", ние разказваме", каза Гочева.

Групата “Геотехмин” беше отличена в категория "Човеколюбие и подкрепа на нуждаещи се".

Отличието беше връчено от генералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов на изпълнителния директор на групата Доминик Хамерс и кмета на Златица Стоян Генов.

Гигов посочи, че обществото преминава през тежък период, а пандемията и войната са дали своите лоши отражения. Затова бизнесът трябва да си подава ръка, тъй като, ако не го прави, то усилията на правителствата никога няма да бъдат достатъчни, колкото и да помагат.  

И обясни, че "Геотехмин" е направила дарения за 700 хил. лева.

Кaufland България връчи статуетката на Гергана Тодорова, ръководител Комуникации за Дънди Прешъс Металс в България
Кaufland България връчи статуетката на Гергана Тодорова, ръководител Комуникации за Дънди Прешъс Металс в България

"Трагедиите ги забравяме, но пострадалите хора винаги ги носят в сърцата си. Чрез даренията БЧК успява да подпомага държавата в определени направления", каза Гигов. 

Наградата е за проф. дтн инж. Цоло Вутов и Благотворителната програма „Българските добродетели“, основана от Група Геотехмин.

"Геотехмин" има дългосрочни договори за социално значими проекти за местните общности. За мен е чест да приема наградата от името на Цоло Вутов. Наградата за човеколюбие, хуманизъм и филантропия са всички думи, които отговарят на вижданията на професора за това как да се помогне на обществото. През годините той е помагал на общини, училища, учени и хора, пострадали от природни бедствия.", каза Доминик Хамерс. 

В категория "Повишаване качеството на живот в общината" приз взе Гергана Тодорова от "Дънди прешъс Металс". Тя получи отличието от Иван Георгиев - главен финансов директор и член на УС на "Kaufland България".  Инж. Ивайло Василев, директор „Иновации, планиране и развитие“ в „Асарел-Медет“АД бе отличен от проф. Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите

Инж. Ивайло Василев, директор „Иновации, планиране и развитие“ в „Асарел-Медет“АД бе отличен от проф. Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите

Компанията е основен работодател и двигател за възраждането на Крумовград, където се намира най-старият известен златодобивен рудник на Балканите. До преди десетина години поминъкът на града и региона е бил основно свързан с отглеждането на тютюн. Благодарение на инвестицията на “Дънди прешъс”, Крумовград се развива и процъфтява.

Тодорова обясни, че е щастлива от това да вижда трансформацията на Крумовград, благодарение на която градът днес е оживен, а млади хора се връщат у нас, за да отглеждат децата си. 

Иван Георгиев каза, че компанията твърдо вярва, че бизнесът трябва да създава и да развива обществото.

В същата категория статуетка получи и инж. Ивайло Василев, директор „Иновации, планиране и развитие“ в „Асарел-Медет“ АД. Неговото отличие беше връчено от зам.-министъра на иновациите и растежа Мартин Гиков. 

Илия Караниколов, председател на УС и изпълнителен директор на банката получи наградата от Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите
Илия Караниколов, председател на УС и изпълнителен директор на банката получи наградата от Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите

За панагюрската компания подкрепата за родния край не е просто точка от фирмената политика, а дългогодишно отстоявана кауза. За последните 10 години дружеството е инвестирало над 150 милиона лева в социални проекти, реализирани чрез публично-частно партньорство с община Панагюрище.

 "За нас е изключително удоволствие да сме тук, защото една от основните ни мисии е да подкрепяме социалното предприемачество. Много е важно как подкрепяме средата, в която оживеем. "Асарел-Медет" е компания, която е инвестирала много в средата, но и в талантите, които работят в тази компания, да се чувстват добре", обясни зам.-министърът Мартин Гиков. 

"Благодаря за отличието. Тази награда е много ценна, защото грижата за обществото и подпомагането на региона на Панагюрище не е просто точка от фирмената политика, а дългогодишна визия, която следваме. Инвестирахме 150 млн. лв. в различни проекти, които развиват различни сфери - туризъм, здравеопазване, инфраструктура, образование. Ще помагаме и в други райони. При щетите от наводнението в Карлово изпратихме тежка техника. Приемаме тази награда като отговорност и ще продължим да бъдем социално отговорна компания, увери Ивайло Василев.

В категорията за повишаване на качеството на живот отличена беше и Българската банка за развитие. Дейността на банката е насочена към политиките за устойчиво развитие на българската икономика и осигуряване на достъп до зелено финансиране на малкия и средния бизнес. На това набляга и в корпоративната си социална отговорност - опазването на околната среда и еко добротворчеството.

За това си отговорно поведение банката беше отличена с приза "Бизнес Хонорис Кауза", а председателят и изпълнителен директор на УС Илия Караниколов получи статуетката от зам.-министъра на иновациите и растежа Мартин Гиков.  Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов връчи статуетката на Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор и Председател на УС на Банка ДСК

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов връчи статуетката на Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор и Председател на УС на Банка ДСК

"За мен е удоволствие да връча наградата, тя е пример за това, което банката изповядва и което има в ДНК-то като политика за социално отговорни проекти. Когато има инициатива от долу на горе, нещата винаги се случват", каза Гиков. 

Наградата е стимулираща, но и тежка. Надявам се с действията си да продължаваме да я заслужаваме, каза Караниколов. 

Пощенска банка беше отличена за приноса си за опазване на околната среда. Банката е лидер в областта на устойчивото финансиране и непрекъснато надгражда своята ESG визия.

Наградата получи Ангел Матеев, генерален мениджър сектор "Банкиране на дребно" от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. 

Темата ESG е близка до сърцето ми, но тя е близка и за служителите в "Пощенска банка". Банкерите носим тройна отговорност за опазването на околната среда. Важно е как възпитаваме децата си. Банкерите може да бъдем катализатор на зеления преход и смятам, че ще го направим, каза Ангел Матеев.

Тази година хибридни коли, а догодина напълно електрически, пошегува се министър Попов. И обясни, че компаниите имат огромна роля в зеления преход, а министерството ще ги подкрепя за въвеждането на зелени иновации.

За опазване на околната среда екоминистърът Попов връчи отличие и на Банка ДСК. Статуетката взе Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор и Председател на УС на банката.  Главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Цветанка Минчева получи отличието на банката от министъра на образованието Галин Цоков

Главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Цветанка Минчева получи отличието на банката от министъра на образованието Галин Цоков

"Зелените инициативи на ДСК се разпростират на голяма територия, днес е исторически ден за Българя с посещението на Володимир Зеленски. На Украйна ѝ предстои тежък период на екологично възстановяване и мисля, че всички ние трябва да вземем участие в това, полагайки и финансово усилие. Надявам се банката да се включи в тази инициатива", каза министър Попов.

Финансовата институция пусна през 2022 г. иновативна банкова карта от ново поколение в партньорство с единия от лидерите в разплащанията - Mastercard. Тя е изработена от 85,5% рециклиран и рециклируем материал. За всяка издадена карта Wild Life Impact Банка ДСК и Mastercard даряват един долар за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни по света. До 2030 г. този проект ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

За принос за развитието на образованието отличие взе  "Уникредит Булбанк". Наградата получи главният изпълнителен директор на банката Цветанка Минчева от министъра на образованието Галин Цоков.  Министърът на образованието Галин Цоков връчи наградата на Любомир Малоселски, директор Продукти и услуги във Vivacom

Министърът на образованието Галин Цоков връчи наградата на Любомир Малоселски, директор Продукти и услуги във Vivacom

“Банката, която подкрепя всеки да расте” - под това мото Уникредит Булбанк развива всяка година мащабна благотворителна дейност. Най-голямата финансова институция у нас вярва, че “Бизнесът и банките постепенно се превръщат в сила за добро”.

"Благодаря за организацията на събитието, което обединява усилията на много сфери - на местната власт, на бизнеса, който работи по дейности, насочени към по-доброто бъдеще на децата. Благодаря на банката, която е моята банка, но тя работи за бъдещето на децата и образованието им, каза министърът на образованието.

"За мен е удоволствие да бъда в тази зала, която е пълна със съмишленици. "Знанието е сила" и "Отключи потенциала си" са два от слоганите, които са на работните места в университетите, с които си партнираме. Образованието седи в основата всеки един да отключи потенциала си, но така и потенциала на цялото общество. Миналата седмица заедно с фондация "Уникредит" обявихме инициатива за 500 хил. лв. за подкрепа на Сдружение "Образование без раници" с проекта "По-успешни по математика с Кан Академия в прогимназия" и Младежка фондация "Арете" - България. Ние поемаме отговорност за това, което ще направим оттук нататък. Вярваме, че нашата роля е да отключваме потенциала на обществото, в което живеем, каза Цветанка Минчева.

В същата категория награда взе и Виваком. Тя също беше връчена от министъра на образованието Галин Цоков на директора "Продукти и услуги" в телекома Любомир Малоселски.  Издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева награди Димитър Панайотов, член на управителния съвет на INSA OIL

Издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева награди Димитър Панайотов, член на управителния съвет на INSA OIL

Преди броени дни се навършиха 10 години от старта на една от най-разпознаваемите дарителски инициативи в България - “Жълти стотинки”, създадена и развивана от Виваком. Събраните и дарени средства в десетте издания на инициативата са над 790 000 лева. Средствата се набират чрез касички в магазините на "Виваком" и в търговските обекти на техните партньори. С тях през годините компанията е подкрепила Центъра за деца с дислексия и аутизъм в София, фондация "Надежда за малките", "Дом възможност" и "Център за надежда".

"Благодаря за подкрепата и възможността за по- качествено образование на всяко дете, каза Цоков при връчването на приза. Той подчерта, че в олимпиади българските деца са донесли 24 медала, които са гордост освен за родителите и учителите им, но и за нас като общество.  

"Във Виваком имаме редица инициативи, с които подкрепяме младежта у нас и в частност олимпийските надежди по природни науки в последните две години, за нас са особена чест успехите, които млади ни надежди постигат" каза Малоселски. 

За подкрепа за местните общности отличена беше Аурубис България. Компанията влага над един милион лева годишно в подкрепа на общините Пирдоп, Златица и Антон.

Наградата получи главният изпълнителен директор Тим Курт от зам.- министъра на икономиката Ирина Щонова.

"Искам да благодаря на организаторите за това чудесно събитие. За нас е радост не само да връчваме награди за постиженията на "Аурубис", а че връчваме награда за корпоративна социална отговорност. Надявам се всеки един от вас да посети Златица и "Дядовата ръкавичка". Продължавайте в същия дух!", обърна се зам.- министърът към "Аурубис".

"Аурубис" и Златица са дълбоко свързани. 86% от компанията е в нашето землище, но компанията е с добротворчество и социална отговорност към местната общност. Основната причина е голямото сърце, а "Аурубис" го притежава. Заехме челното място в страниците на социалната сфера, културата и спорта, хората ни познават и говорят за нас. Проектите, които заедно изпълняваме, са насочени към хората, каза още кметът на Златица. Ще продължат да развиват "Дядовата ръкавичка" . Друга тяхна инициатива е обновяването на Златишкия метох, което е урокът по история на "Аурубис". Преди две години в разгара на пандемията в трите села са открити здравни кабините- там и до днес работят фелдшери абсолютно безплатно за хората. Наесен ще бъде открит барелеф на Христо Ботев, изработен от ученици от единственото каменоделско училище в България, каза кметът на Златица Стоян Генов и покани на откриването премиера.

Много се радвам, че днес съм тук с кмета на Златица. Благодаря и на целия екип на "Аурубис", каза Тим Курт.

Филип Морис България беше отличена за развитие на човешкия капитал и условията на труд. За своите  програми за развитие на служителите и многообразието и приобщаването компанията получава сертификата „Top Employer“ от Top Employers Institute 7 поредни години. Филип Морис България е сертифицирана от Equal-Salary Foundation за работодател, който заплаща еднакво на служителите си, независимо от техния пол.

Заместник-икономическият министър Ирина Щонова връчи приза на Анна Габровска, ръководител „Култура и човешки капитал“ в компанията.

"Развитието на човешкия капитал тръгва от социалната отговорност, която е ценност и всеки един от нас трябва да я дава", каза Щонова.

"Вярваме, че нашата трансформация ще доведе до по-добро бъдеще без дим, но и на хората да се развиват и да израстват, а това влияе на техните семейства и приятелства",  благодари Анна Габровска.

Телематик - първата българска публична компания от игралния сектор, стои зад каузи с широко обществено значение, каквито са спонсорството на Българската федерация по художествена гимнастика и любимите на България "златни момичета". Подпомогна и реализирането на 39-ото Световно първенство по художествена гимнастика в София, на което родната публика имаше щастието да види как момичетата от новия български ансамбъл стъпват на световния връх, а по целия свят започват да говорят за новата ярка звезда - малката голяма Стилияна Николова. Компанията подкрепя и редица индивидуални спортисти, както и футболния отбор на "Левски".

Затова и беше отличена в категорията "Принос за развитието на спорта и културата". Призът получи Силвия Петрова - "Корпоративни комуникации" в  "Телематик Интерактив". Връчи я президентът на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров.

"За нас е чест да сме тук и сме наградени с наградата здравето, волята за успех и духа. За нас тези две каузи продължават да бъдат №1, защото вярваме в тях и продължаваме да подпомагаме както спорта, така и културата", каза Силвия Петрова.

 За мен е удоволствие да поздравя всички тези шампиони, които са сред нас. Те са шампиони в бизнеса, но спортуват и всеки ден - спортуват, като вършат добро. Изключителна чест да бъда във вашия отбор - на доброто, защото всеки от вас е намерил своята кауза и прави добро, каза Найден Тодоров.

Заради приноса си в развитието на гражданското общество отличена беше и "Инса Ойл".

Съвсем скоро приключи поредната кампания на петролната компания - “Виждам те на пътя!”, чиято основна цел е да повиши отговорността на шофьорите и да се подобри поведението им зад волана. Друга тяхна кампания, наречена “Най-добър млад шофьор на България”, има за цел да подобри вниманието и възпитанието на все още неопитните шофьори. Компанията дари и 100 000 лв. на “Националния фонд за подпомагане на семействата на деца, пострадали при катастрофи”, управляван от БЧК.

Димитър Панайотов от управителния съвет на компанията получи отличието от издателя на "24 часа" Венелина Гочева.

"Съжалявам, че ще говорим за нещо много тъжно и много важно, а именно войната по пътищата. Това е кауза на "24 часа" от толкова толкова много години.

Всичко, което трябва да променим, е себе си, и да спазваме правилата. Звучи толкова просто, а е толкова сложно българите да спазват правилата. Ние ще продължим с инициативите, има нов закон за движение по пътищата и отново се водят дебати, не можем да сменим българите, но можем да научим българите да спазват правилата", каза Гочева. 

Панайотов посочи, че в компанията имат две важни цели - да сме по-спокойни, когато знаем, че близките ни са на път, и да направим така, че младите хора да останат в България.

Найден Тодоров, президент на Българската асоциация на спортните журналисти награди Силвия Петрова, Корпоративни комуникации "Телематик Интерактив"
Найден Тодоров, президент на Българската асоциация на спортните журналисти награди Силвия Петрова, Корпоративни комуникации "Телематик Интерактив"

Тим Курт, главен изпълнителен директор на Аурубис получи статуетката от министъра на зам.-министърката на икономиката Ирина Щонова.
Тим Курт, главен изпълнителен директор на Аурубис получи статуетката от министъра на зам.-министърката на икономиката Ирина Щонова.
Зам.-министърката на икономиката Ирина Щонова връчи наградата на Анна Габровска, ръководител „Култура и човешки капитал“ във Филип Морис България.
Зам.-министърката на икономиката Ирина Щонова връчи наградата на Анна Габровска, ръководител „Култура и човешки капитал“ във Филип Морис България.
Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов връчи статуетката на Ангел Матеев, генерален мениджър сектор „Банкиране на дребно“ на Пощенска банка
Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов връчи статуетката на Ангел Матеев, генерален мениджър сектор „Банкиране на дребно“ на Пощенска банка